Всяка трета убита жена в България е била подложена на системно насилие от страна на убиеца си. Всяка десета е търсила закрила от полицията по повод насилие от страна на убиеца си. 62% от жертвите са убити в дома си.

Правителството бори домашното насилие с национална програма

Правителството бори домашното насилие с национална програма

През 2018 г. над 24 жени бяха убити

Най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже са постановени в България между 2012-2017 г. от окръжните съдилища. В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% те са били в близки взаимоотношения - роднини, бивши или настоящи партньори. При 44% от случаи извършителите са бивши или настоящи партньори.

Това показва доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК).

ВКС потвърди 22 г. затвор за убиеца на Виола

ВКС потвърди 22 г. затвор за убиеца на Виола

Съдът отхвърли жалбата на Стефан Станев

От БХК дават и спешен телефон за домашно насилие - 0800 11 977.

Експертите на правозащитната организация изтъкват, че е очевидна връзката между взаимоотношенията на убийците с техните жертви и извършените престъпления.

Българският съд продължава да приема ревността за "смекчаващо вината обстоятелство", което е недопустимо, пишат правозащитниците.

Истанбулската конвенция вреди на жените!

Истанбулската конвенция вреди на жените!

Един текст на Димитър Петров като комплимент към всички хетеросексуални жени, които не се поддават на заразата на феминизма

"Официалната статистика в България не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики", пише в доклада на БХК.

Според правозащитниците липсата на данни и анализи спомага само за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване.

От Комитета смятат, че е невъзможно да се борим срещу "невидими" проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо.

Психиатър видя ревностна параноя в убиеца от квартал "Надежда"

Психиатър видя ревностна параноя в убиеца от квартал "Надежда"

Убитата е била свита, притеснена и потисната