Експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев и адвокат Албена Белянова сезираха прокуратурата по казуса с възобновяването на проекта АЕЦ "Белене".

В подадения сигнал се настоява за всеобхватна проверка на предприетите действия в тази посока от Министерския съвет, Министерството на енергетиката, Националната електрическа компания и Агенцията за ядрено регулиране.

В документа, с който news.bg разполага, се напомня, че проектът е струвал на българските данъкоплатци около 3.5 милиарда лева до прекратяването му 2012 г. В тази сума не са включени разходите, направени до 1991 г. - става дума за около 1.2 милиарда долара.

Богомил Манчев: Поне 2 години и половина, докато отидем с каска и кирка на АЕЦ "Белене"

Богомил Манчев: Поне 2 години и половина, докато отидем с каска и кирка на АЕЦ "Белене"

Експертът очаква отпор от ЕС

Проф. Касчиев и адвокат Белянова призовават да бъдат проверени действията на отговорните институции от 5.06.2018 г. (датата, на която парламентът препоръча на правителството да отмени решението за спиране на проекта) до настоящия момент. Целта е да се защити националната сигурност, както и публичният финансов интерес, да се предотвратят корупционни действия, наказателни процедури срещу България и имиджови щети за страната ни. Съществува и риск участници в процедурата за избор на стратегически инвеститор да подадат искове.

АЕЦ "Белене" бил политически инат

АЕЦ "Белене" бил политически инат

България няма нужда от проекта, убеден е Иван Хиновски

В сигнала се подчертава, че решението на правителството, с което се отменя прекратяването на проекта, е "нестабилен административен акт, тъй като е обжалвано пред ВАС". Делото е на етап разглеждане по същество, следващото му открито заседание е насрочено за 12.10.2020 г.

При обявяването на процедурата за избор на стратегически инвеститор участниците не са информирани за делото във ВАС.

Самата процедура не представлява конкурс по Закона за енергетиката, нито по Закона за обществените поръчки, нито по Закона за приватизация. До участие в нея са допуснати дружества, предлагащи доставка на оборудване и услуги по финансово структуриране на проекта, въпреки че става дума за миноритарно участие в бъдещата проектна компания, допълват подателите на сигнала.

COVID-19 не отказа инвеститорите за АЕЦ "Белене"

COVID-19 не отказа инвеститорите за АЕЦ "Белене"

Това потвърди енергийният министър Теменужка Петкова

В документа се напомня позицията на Европейската комисия, че след рестарта през юни 2018 г. става дума за нов инвестиционен проект, за който е нужна съвсем нова нотификация. След като тя бъде подадена, ЕК ще разгледа наред с другите параметри и сеизмичния риск въз основа на новите стандарти за безопасност на АЕЦ. Становището на ЕК беше огласено в отговор на писмо на адвокат Белянова от 6.1.2020 г.

Припомняме, на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност, въпреки непрестанните уверения, че проектът се възражда единствено и само на пазарен принцип.