Има истински инвеститори за АЕЦ "Белене". Това заяви пред bTV председателят на енергийната комисия в парламента и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов в предаването "Лице в лице".

По думите му интерес (към проекта) имат едни от най-големите компании, които работят в света. Николов уточни, че корейска компания също има интерес да инвестира в АЕЦ "Белене". Пратени са писма за уточняване на офертите им, посочи той. 

Петкова приема и обединени оферти за АЕЦ "Белене"

Петкова приема и обединени оферти за АЕЦ "Белене"

Стига участниците в процедурата да намерят допирни точки

Според Валентин Николов без "Росатом" няма как да изградим АЕЦ "Белене", защото те държат технологията. Реакторите са български, но технологията е руска, обясни той.

По думите му Обединените арабски емирства, където петролът е безплатен, също правят ядрена централа. Те инвестират в нови източници, обясни Николов.

Депутатът Николов заяви, че ядрените централи са беземисионни, единственият замърсител, но с малко, е газът.

"АЕЦ "Козлодуй" е едно цвете в нашата електроенергия", твърди Валентин Николов

За Борисов АЕЦ „Белене“ може да е красив проект

За Борисов АЕЦ „Белене“ може да е красив проект

Вече можем да правим реална търговия с газ по всички правила и условия на ЕС

"Два фактора определят това централата да бъде една от най-бързо развиващите се и печеливши компании в Югоизточна Европа.

Първият е пазарът на енергия в България и нарастването на цената на електрическата енергия. Второ, количеството на енергията, която АЕЦ реализира, има и нарастване и на произведената електрическа енергия", обясни още Николов. Трудно е обаче да се каже колко от енергията се изнася, защото пазарът е обединен, уточни той.

Всяко едно ВЕИ намалява зависимостта от външни източници, които ни предоставят енергийни ресурси, посочи още Николов. Той прогнозира, че след 10 - 20 години ще имаме нужда от нова базова мощност. 

Правителството има да отговаря за АЕЦ "Белене" на много важни въпроси

Правителството има да отговаря за АЕЦ "Белене" на много важни въпроси

ТЕЦ и АЕЦ или ТЕЦ срещу АЕЦ

Припомняме, на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

АЕЦ "Белене" няма да се реализира, смята проф. Касчиев

АЕЦ "Белене" няма да се реализира, смята проф. Касчиев

Управляващите нямали "хал хабер" от ядрени рискове

За преговорите с "Контур Глобал Марица Изток 3" АД за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия, Валентин Николов обясни, че идеята е да не стигне до арбитраж.

Припомняме, на 11 септември т.г. правителството даде мандат за преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия от т.нар. "Американски централи" - ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и ТЕЦ "Марица-Изток"3.

"Договорът ще бъде заместен с договор за капацитети. Този механизъм ще замени договора", допълни Валентин Николов. 

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"
Обновена

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"

Скептицизмът е разсеян според Теменужка Петкова