Можем да направим много добра атомна централа. Имаме два български реактора. Не бива да се говори за руска централа. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред българо-американската търговска камара.

По думите му това би било един красив проект, а мощни компании били заинтересовани от АЕЦ "Белене". Ние като собственици можем да си търсим партньорите, каза той и допълни, че трудно се вземат геостратегически решения, каза премиерът.

Румен Радев настоя да се проучат инвеститорите за "Белене"

Румен Радев настоя да се проучат инвеститорите за "Белене"

Бизнесът си прави добре сметката, когато кандидатства за нещо

Ние сме една от държавите, които най-добре се възползва от плана Юнкер.

Подла и яростна съпротива имало в страната за сделката за Ф-16, стана ясно от думите на премиера. Закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда, подчерта премиерът. Тези средства действително можело да идат за пенсии и заплати, но пилотите ни заслужават най-доброто. Обвиниха ни в лобизъм, оплака се Борисов. Геостратегическата ни ориентация е била основното в преговорите.

Няма нищо, което да прилича на лобизъм, според министър-председателя. Беше трудно, но сделката била необратима, по думите му. Борисов подчерта, че е трудно да се строи интерконектора с Гърция.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Христина Вучева: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари"

Христина Вучева: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари"

Икономическа неграмотност е увеличаването на дефицита за осемте

И "Балкански поток" се строи, доволен е той. Никой не може да ни се сърди, че строим газови магистрали, каза Борисов. Докато другите говореха, ние си направихме и тръбата с Турция, отчете още той.

Вече можем да правим реална търговия с газ по всички правила и условия на ЕС. Министър-председателят отчете, че американските еврейски организации ни рекламират , ще сме спасили българските евреи. 

Иван Костов: Без много субекти газова борса е невъзможна

Иван Костов: Без много субекти газова борса е невъзможна

Проблемът със Скопие - договорът ни не дава шанс за споразумение

България води политика на добросъседство, но и дава перспектива, изтъкна Бойко Борисов. За темата Северна Македония той се консултирал при всяка възможност с военния министър Красимир Каракачанов, защото е историк.

Той е за присъединяването на Северна Македония и Албания в ЕС. Да не се заиграват с историята, съветва той югозападната ни съседка.

За Брекзит всички очакваме да се случи най-лошото, каза премиерът. С ужас чакаме края на месеца, когато трябва да се вземе решение, подчерта той. "Дано се вразумят накрая", каза Борисов.

Иначе за срещата с бизнеса Борисов каза: "Малко изглеждаше като партийно събрание на ГЕРБ и ВМРО". А за любимите инвестиции поясни, че те са тези, които създават работни места.