Държавният глава Румен Радев призова държавните институции да проучат много внимателно инвеститорите, подали документи по проекта АЕЦ "Белене", техния потенциал и конкретните им планове.

По думите на президента най-големият риск пред АЕЦ "Белене" е след заявените добри намерения да се окаже, че потенциалът на избраните инвеститори е изчерпан и да се мине на вариант държавата да трябва да се намеси с предоставянето на гаранция под една или друга форма, а това ще срине и идеята за самия проект - той да бъде без финансовото участие на държавата.

Държавният глава коментира пред журналисти по време на участието си в инициативата за възстановяване на заслона на Кончето.

Като цяло наличието на толкова много инвеститори е положителен знак, според президента, което показва, че от тази централа има необходимост и тя може да бъде рентабилна, защото когато "бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката."

Държавният глава подчерта, че няма да избързва с даването на оценки и очаква т.нар. кратък списък на инвеститорите. 

Правителството има да отговаря за АЕЦ "Белене" на много важни въпроси

Правителството има да отговаря за АЕЦ "Белене" на много важни въпроси

ТЕЦ и АЕЦ или ТЕЦ срещу АЕЦ

В отговор на въпрос за освобождаването на началника на НСО, президентът припомни, че генерал Данчо Дяков е внесъл сам молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини. Държавният глава подчерта, че познава ген. Дяков от много години и той е вложил много усилия за усъвършенстване дейността на Службата, за освобождаването и от несвойствени дейности и имоти, за повишаване на подготовката и за по-добро взаимодействие с нашите партньори зад граница от сродни служби.