Може да има отпор от ЕС, но никой не може да ме убеди, че ние не сме способни да докажем правотата си по отношение на строежа на АЕЦ "Белене". Това заяви пред bTV председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев. Думите му са по повод появилата се информация, че ще е необходимо ново одобрение от Евросъюза.

Припомняме, руската компания "Росатом", френската "Фраматом" и американската "Дженерал електрикс" се обединяват в консорциум и ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство и "Националната електрическа компания" за строителството на АЕЦ "Белене".

За да се строи ядрена централа обаче, трябва да е одобрен техническият проект от Агенцията за ядрено регулиране.

АЕЦ "Белене" бил политически инат

АЕЦ "Белене" бил политически инат

България няма нужда от проекта, убеден е Иван Хиновски

Манчев обясни, че поради спиране на проекта през 2012 г., въпреки че той има стрес тест и е минал всичките си ревизии и е готов за подпис и поради изтеклото време и след "Фукушима", създателят му - руската страна, по искане на НЕК, която е собственик на проекта, трябва да направи анализ на изменените нормативи, валидни в момента в европейската общност и да напише кой е валиден и кой не е. Експертът поясни, че това трябва да бъде прието от нашия ядрен регулатор, а не от европейски.

По негови думи, ако им сериозни изменения в нормативната уредба, които трябва да бъдат преработвани, значи проектът има проблем.

В случай че няма, от Агенцията за ядрено регулиране ще подпише лиценза и ще определи нещата, които трябва да се поправят при изготвянето на работен проект. Според Манчев това няма да забави евентуалното започване на строителството.

Той поясни, че единственият изтекъл документ у нас е разрешителното за стоеж, което има давност.

Целият процес по избор на инвеститор, правене на проектната компания, докато отидем с каската и кирка на обект, ще отнеме около 2 години и половина, ако сме много стегнати, прогнозира той.

Председателят на атомния форум допусна, че предстоящите избори могат да забавят процедурата.

Радев очаква по-бързо да се изчисти проблема с лиценза на АЕЦ "Белене"

Радев очаква по-бързо да се изчисти проблема с лиценза на АЕЦ "Белене"

Не можело да се опитваме да строим колос с глинени крака