Три корпорации си сътрудничат в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". За това е подписан меморандум между руската държавна корпорация "Росатом", Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power.

"Росатом", "Дженерал електрик" и "Фраатом" искат да строят втората ни атомна централа, докладва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутатите. Тя очаква оспорвана битка за АЕЦ "Белене".

Петкова отчете ролята на премиера за успеха и за тази новина. Неговата репутация и международен авторитет подпомогнали този процес на интерес от тези три световни гиганта в атомната енергетика, по думите й. Това е добра новина за България, категорична е министър Петкова. Обединяването на компании в консорциум за нея е добра новина и за развитието на енергетиката ни.

Възможността за реализация на проекта става все по-осезаема, доволна е министър Петкова. Заявеното желание за участие в строителството на централата тя тълкува като доверие от страна на компаниите. Те вярват в България, вярват в българското правителство, в българския парламент, отчете Теменужка Петкова. Тя припомни, че пет компании са били в кратката листа.

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро
Обновена

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро

Тупаме топката, смята социалистът Жельо Бойчев

Постигнатото споразумение: при условие че руската държавна корпорация "Росатом" бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

В съответствие със споразуменията, компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене".

Меморандумите са били подписани от Кирил Комаров, първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на "Росатом", Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power. 

"Росатом", Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

Кризата с Covid-19 наложи промени не само по отношение на процедурата по избор на стратегическия инвеститор на проекта АЕЦ "Белене", а и по отношение на всички останали инфраструктурни проекти, които се развиват не само у нас, но и по света, заяви енергийният министър Теменужка Петкова след енергийната комисия в парламента в коментар за бъдещето на втората ни атомна централа.

"Росатом" подаде заявка за участие в конкурса за строеж на АЕЦ "Белене"

"Росатом" подаде заявка за участие в конкурса за строеж на АЕЦ "Белене"

Заявлението беше прието от НЕК

Лимитирани са дейностите, които е можело да се извършат. Процедурата по избор на стратегическия инвеститор е променила своя ход заради пандемията. Иначе процедурата следвала нормалния си ход. Продължаваме напред, изтъкна енергийният министър. Страната ни ще участва в проекта с активите на централа - оборудването, площадката, която е лицензирана, а и проектът е одобрен от ЕК. Приблизително 10 милиарда евро е стойността на централната.

На 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет. Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - в първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. 

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност.

COVID-19 не отказа инвеститорите за АЕЦ "Белене"

COVID-19 не отказа инвеститорите за АЕЦ "Белене"

Това потвърди енергийният министър Теменужка Петкова

През май месец 2019 г. бе открита процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене".