Ядрената енергетика е стратегически отрасъл за България. В момента говорим за лицензи, за проекти и инвестиции, но най-важното в ядрената енергетика са хората. Това заяви президентът Румен Радев в Козлодуй.

Държавният глава подчерта, че страната ни може да се гордее със специалистите, които е обучила в сферата на ядрената енергетика, но е необходимо да се вземат мерки за своевременното обучение на млади кадри, които да осигурят нейното бъдеще в България. Около половината от жителите на Козлодуй са пряко ангажирани с този стратегически за страната отрасъл.

Ядрената енергетика дава на България почти една трета от енергийния микс и е изключително важно да се намери най-сетне отговор на въпроса дали ще имаме втора атомна централа в България, коментира президентът в отговор на журналистически въпрос за проекта "АЕЦ Белене".

"Очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема с Европейската комисия относно лиценза на АЕЦ "Белене", ако има такъв", посочи още Румен Радев.

COVID-19 не отказа инвеститорите за АЕЦ "Белене"

COVID-19 не отказа инвеститорите за АЕЦ "Белене"

Това потвърди енергийният министър Теменужка Петкова

"Не можем да се опитваме да строим колос с глинени крака", отбеляза държавният глава и подчерта, че ако няма лиценз, проектът се връща в изходно положение, а това ще бъде пагубно.

"Европа вече тръгва по друг път и времето е ключов фактор", заяви още президентът и добави, че се искат бързи, решителни мерки и най-сетне трябва да стане ясно каква е енергийната стратегия на България, която трябваше да бъде приета отдавна, защото хоризонтът на настоящата изтича през 2020 г.

По-рано държавният глава разговаря с кмета на града Маринела Николова и представители на общинското ръководство. На срещата бяха обсъдени проекти, по които общината работи, и политиките на общината в областта на образованието и здравеопазването.

 ЕК: За да се строи АЕЦ „Белене”, е нужен нов лиценз –  старият е невалиден

ЕК: За да се строи АЕЦ „Белене”, е нужен нов лиценз – старият е невалиден

България дори не е поискала ново лицензиране...

Маринела Николова отбеляза активната финансова подкрепа на "АЕЦ Козлодуй" за осъществяването на инфраструктурни проекти. Перспективата за създаване на туристическо пристанище в Козлодуй и привличане на финансиране в рамките на Дунавската стратегия на ЕС също бяха дискутирани по време на разговора.

Подкрепям всеки кмет, който полага усилия гражданите в неговата община да живеят по-добре. Кметове трябва да бъдат подкрепяни без значение на партийната им принадлежност, подчерта Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че партийната принадлежност не трябва да е фактор и при отпускането на субсидии за общините, но това зависи от политиката на правителството.

Привличането и изграждането на способни кадри в ядрената енергетика беше сред акцентите на срещата на президента и с ръководството на АЕЦ Козлодуй. По думите на Румен Радев държавата трябва да излъчи ясни и категорични сигнали за устойчивост и перспектива за развитието на ядрената енергетика у нас, а това изисква запазване и привличане на специалистите в тази сфера.

Държавният глава посети машинна зала и блочен щит за управление на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".