Главният прокурор Иван Гешев награди 24-ма прокурори, следователи и служители на МВР, съобщиха от прокуратурата.

Това стана на официална церемония в Съдебната палата.

На церемонията по награждаването присъстваха и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сред наградените с отличие "Служебна благодарност" и "Награден нож" е и Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба.

Следователите Бранимира Вергова, Петър Петров, Мария Павлова, Бисерка Стоянова и Светослав Василев от НСлС получиха отличие "Служебна благодарност" за водените от тях следствени действия по възложените им досъдебни производства, както и за срочно и професионално изпълнение на молбите за правна помощ.

Прокурор Детелин Георгиев от Софийска градска прокуратура, инспектори Калоян Йонов и Николай Стоянов, старши полицай Венцислав Мирчев, както и Цветан Борисов -командир на отделение, сектор "Охранителна полиция" от 08 РУ-СДВР, получиха плакет "Прокуратура на Република България".

Те са отличени за разкриването на грабеж на възрастна жена, извършен на 20 ноември 2020 г. в столицата. Припомняме, 86-годишната жена, която бе нападната и блъсната от 16-годишно момиче, впоследствие почина. Нападателката е отнела 590 лв., след това е признала вината си. Към нея има обвинения и за предходни криминални деяния /кражби, грабежи, държане на наркотични вещества, хулиганство/.

Отличие "Почетен знак на Прокуратурата на Република България" получи заместник-окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов за работата му като наблюдаващ прокурор по досъдебно производство за тежко умишлено престъпление - двойно убийство във вилната зона на гр. Шумен.

На 23 ноември 2020 г. бяха открити тела на възрастни мъж и жена, с явни белези от насилие, извършител е 21-годишният внук на жертвите. Като мотив за деянието си извършителят е посочил спор за пари.

За проявения висок професионализъм по разкриването на двойното убийство с плакет "Прокуратура на Република България", бяха наградени също Здравко Иванов, началник сектор "НТЛ" при ОДМВР-Шумен, Пламен Тодоров, началник сектор "ПКП" при ОДМВР-Шумен и Стефан Гочев, главен разследващ полицай в ОДМВР-Шумен.

Заместник-окръжният прокурор на Велико Търново Цани Попов, Иво Дочев - разследващ полицай в ОДМВР-Велико Търново, главен инспектор Мариян Лонгинов и инспектор Венелин Русев от РУ-Горна Оряховица бяха отличени с плакети "Прокуратура на Република България" за разкриването на тежко умишлено престъпление - грабеж на 91-годишна жена за 495 лв., чийто нападател е в ареста.

Прокурор Катерина Лещакова от Окръжна прокуратура-Велико Търново получи отличие "Служебна благодарност" и предметна награда за работата й по разкриването на оранжерии за отглеждане на марихуана на територията на с. Михалци, община Павликени и гр. Бяла черква.

Заместник-окръжният прокурор на Окръжна прокуратура-Варна Дияна Иванова и прокурор Галина Минчева от същата прокуратура получиха плакет "Прокуратура на Република България" за работата им като наблюдаващи прокурори по досъдебното производство за опит за контрабанда на 93 кг упойваща трева "кхат" от четири израелски гражданки.

Варненският окръжен съд одобри споразумението на прокуратурата - за всяка от тях условна присъда и глоба от 50 000 лв.

С грамота и отличие плакет "Прокуратура на Република България" бяха поощрени Светослав Стойнов - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна и Веселин Радев - началник сектор "Грабежи" в ОДМВР в гр. Варна. Двамата са отличени за разкриването и залавянето на рецивидист, подсъдим за два грабежа и кражба от възрастни жени в гр. Варна. Подсъдимият е в затвора за 3 години и 9 месеца при първоначално строг режим. Той е осъждан 16 пъти за кражби, грабежи и измами. Последната ефективна присъда, също за грабеж, изтърпял на 30 декември 2018 г.