Главният прокурор е внесъл в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Д.А. Това се прави по предложение на Софийска градска прокуратура. Искането е за даване на разрешение наказателното преследване да продължи, а то е за търговия с влияние.

От прессъобщението на прокуратурата не става ясно името на депутата - дадено е с инициали, но най-вероятно стана въпрос за Димитър Аврамов, депутат от ДПС, срещу когото производството е няколко годишно.

Димитър Аврамов е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер (чл. 304б, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК). Производството срещу него бе започнато още от закрития вече Специализиран наказателен съд

Искания за сваляне на депутатския му имунитет бяха изпратени и в предходните два парламента.

Припомняме, Аврамов бе депутат от листата на ГЕРБ в първия мандат на кабинета "Борисов". На 17 юли 2012 г. Аврамов бе арестуван за търговия с влияние, а малко след това бе изключен и от партията.

През 2016 г. той бе оправдан от Софийския градски съд, но от прокуратурата обявиха, че ще протестират. По-късно той стана депутат от ДПС. През 2019 г. получи обвинение за търговия с влияние от Специализираната прокуратура.