Когато ме поканиха да стана главен секретар, ме викаха министър, премиер и президент. А сега от медиите разбрах, че съм отстранен. Това заяви вече бившият главен секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, цитиран от Нова телевизия.

Той обясни, че е бил отстранен в петък вечерта след работно време. Още обаче не е решил дали ще търси правата си в съда.

Иванов призна, че никога не си е представял, че кариерата му в МВР ще приключи по този начин.

Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава, не съжалявам за нищо, което съм направил, категоричен бе той. По негови думи през цялото време действията му са били в името на върховенството на закона.

Иванов обясни, че първоначално му е било отказано да види мотивите за отстраняването си.

Припомняме, в петък президентът подписа указа за освобождаването на Ивайло Иванов от поста главен секретар на МВР. Впоследствие от Министерския съвет обосноваха решението си с мотива за нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

Бившият МВР министър: Отстраняването на главсека е незаконно

Бившият МВР министър: Отстраняването на главсека е незаконно

"Има граници, които не бива да бъдат преминавани - дори желанието за реваншизъм да е неудържимо"

Имат се предвид действията на полицията при протестите от 2 септември 2020 г., когато се стигна до ескалация на напрежението между униформените и протестиращите и бяха допуснати сблъсъци, при които пострадаха както хора с агресивно поведение, така и мирно протестиращи граждани и журналисти.

В правителственото решение се съобщава, че главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици.

Впоследствие бившият вътрешен министър Христо Терзийски излезе с позиция, че отстраняването на главния секретар е незаконно.

Главсекът на МВР - сменен заради полицейското насилие на протестите през лятото

Главсекът на МВР - сменен заради полицейското насилие на протестите през лятото

Според служебния кабинет Иванов е нарушил основни принципи за работа в МВР

По време на протестите за мен операцииите бяха перфектно планирани и организирани, колегите се справиха отлично, аз поех цялата отговорност, коментира той по повод мотивите.

Иванов подчерта, че не се скрил и не е бил в болнични. "Посрещнах министъра в първия работен ден, когато дойде тук. Аз съм офицер, мъж на честта, такива неща не са ми присъщи", категоричен бе той. Думите му бяха по повод твърдението от тази сутрин новият вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че държавата в момента е без ръководства на службите за сигурност, тъй като всички ръководни лица в системата за сигурност у нас са излезли в неплатен отпуск веднага след назначението на служебното правителство. Той намекна, че това им е било разрешено от предишния премиер, на когото са пряко подчинени.