"Най-евтиното звено в схемата с ТЕЛК са лекарите." Това заяви пред bTV директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов по повод издаването на фалшиви ТЕЛК-ове във Варна, където бяха задържани 6 души, участници в престъпната схема.

По думите му най-големите суми са намерени в двамата братя със сирийско гражданство, които са били посредници в схемата.

Спиридонов разкри, че само за 4 месеца са издадени над 200 души фалшиви ТЕЛК решения. По случая са работили около 8 месеца.

Лекарите от ТЕЛК аферата излизат на свобода

Лекарите от ТЕЛК аферата излизат на свобода

Шестимата са действали като организирана престъпна група

Шефът на ГДБОП обясни, че двамата братя са си набавяли клиенти за ТЕЛК-ове, като самите клиенти са препоръчвали други клиенти.

Той коментира решението на съда да освободи четирима от участници в групата, като заяви, че доказателствата ще бъдат изяснени и той е уверен, че бройката на обвиняемите ще се увеличи.

По думите му престъпният произход на парите ще стане ясен след СРС-тата.

Спиридонов разкри, че паролата на схемата е била "Много поздрави от У", което вероятно има връзка с името на единият от братята - Уафик Шахуд.

Той поясни, че 80% от хората, които са получавали фалшиви ТЕЛК-ове са турскоговорящи. Имало изискване да не бъдат цигани.

Шефът на ГДБОП допълни, че схемата в Ловеч е била различна. Там цели махали са били освидетелствени. 

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за шестимата обвинени за фалшиви ТЕЛК-ове

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за шестимата обвинени за фалшиви ТЕЛК-ове

Очаква се мярката им да бъде гледана днес

Припомняме, че вчера Спецпрокуратурата поиска постоянен арес за шестимата обвинение за участие в престъпна група за издаване на ТЕЛК- решения с невярно съдържание срещу подкупи.

Малко по-късно Специализираният наказателен съд наложи "домашен арест" на братята от сирийски произход - Райян и Уафик Шахуд. 

Останалите четирима задържани - Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова, бяха пуснати без мярка за неотклонение. 

Двама лекари с касетки, пълни с 1 600 000 лева

Двама лекари с касетки, пълни с 1 600 000 лева

Монтана, Враца, Плевен, София, Перник, Кюстендил, Ловеч, Габрово и Разград - най-много инвалидни пенсии

Припомняме, че в понеделник, 18 февруари, повече от 10 лекари бяха арестувани при при операция на ГДБОП във Варна.

Медиците са участвали в схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК.

Вчера стана ясно, че две банкови касети на двама лекари във Варна са намерени над 1 600 000 лв. В едната касетка са намерени близо 1.4 млн. лв., а в другата - 280 000 лв.

Организираната престъпна група била от 6 души. От тях петима са лекари, сред които са травматолог, ренгенолог и кардиолог.

Шестият не бил лекар. Той е брат на един от медиците. Двамата са сирийски граждани, със семейства тук и българско гражданство.

Фалшивите ТЕЛК-ове във Варна се търгували на стойност 1 500 - 2 500 лв.Посредниците за издаване на фалшиви медицински документи са настоявали да не работят с роми.

В края на миналия месец беше разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана са градовете, в които са установени законовите нарушения.

Арестуваха варненски лекари при спецакция на ГДБОП

Арестуваха варненски лекари при спецакция на ГДБОП

Заради участие в схеми с фалшиви ТЕЛК-ове