Една от подсъдимите по делото за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева ще бъде издирвана с Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Състав на СГС постанови това след като близо година и половина процесът е спрян заради отсъствието на Димитринка Калайджиева.

Надежда Георгиева беше открита мъртва в дома си в столичния квартал „Стрелбище" през 2000 г. Освен издирваната Димитринка Калайджиева, подсъдими са съпругът й - Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов, който е един от собствениците на винарна „Старата изба".

Около смъртта на Георгиева във времето се появяваха подозрения за замесеност за бившия главен прокурор Никола Филчев и вече покойния военен прокурор Николай Колев.

Делото дълго време се водеше задочно срещу Калайджиева. Преди време тя писмено заяви, че иска да присъства на процеса, но после отказа да дойде в София. Срещу нея беше издадена Европейска заповед за арест, а по-късно беше поискана и екстрадацията й.

В съдебна зала днес обаче стана ясно, че Британският кралски съд е отказал принудително да я върне в България и отново се налага да бъде търсена с Европейска заповед за арест.
По тази причина делото беше насрочено чак за края на април, за да дойде отговор от британските власти.

30-годишната Надежда Георгиева бе открита посечена в дома си в столицата на 28 февруари 2000 г. Убийството бе извършено по изключително жесток начин.