43-годишен мъж с прякор Кубето е обявен за общодържавно издирване във връзка с опит за кражба от апартамент в столичния квартал „Лозенец", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Живущи в блока забелязали, че входната врата на техен съсед е взломена и веднага подали сигнал в полицията. Двама мъже, излизащи от сградата били забелязани пред входа. Те носели обемист предмет, увит в чаршаф. При опит да бъдат спрени от живущи, те изхвърлили товара и побягнали.

След кратка гонитба, гражданите успели да задържат единия от крадците и го предали на пристигналия на място автопатрул.

Задържаният е 37-годишният Н.А. - Колеца от София, известен на МВР и за кражби, грабежи, укривателство, противозаконно отнемане на МПС и притежание на наркотици и осъждан за противозаконно отнемане на МПС.

Хвърленият „багаж" се оказал метална каса с нотариални документи, патрони за боен пистолет и класьор с монети с нумизматична стойност. По случая е образувано досъдебно производство.

На задържания е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража" за срок от 72 часа.

Разследването установило и съучастникът му Б.Н. - Кубето (43 г.) - Кубето, известен на МВР за кражби и хулиганство. В жилището му криминалистите открили заготовки за отключване на секретни патрони и инструменти.

Б.Н. в момента се укрива от полицията и е обявен за общодържавно издирване. Работата по задържането му и установяване на други извършени от двамата престъпления продължава.