В края на заседанието по делото срещу Емилия Ковачева, обвиняема в опит за убийството на новородено, съдия Владимир Астарджиев отстрани адвоката на акушерката от заседанието и му наложи глоба в размер на 5 лв.
Отстраняването и глобата на Владислав Янев беше наложена за това, че защитникът на два пъти, в интервала на няколко минути, поиска отвод на прокурора Николай Христов.

Припомняме, че искането на отвод на съда и прокурора е част от стратегията на защитата на Ковачева. През месец юли миналата година адвокат Янев поиска отвод на цялата Софийска градска прокуратура във връзка със случая на акушерката, а през декември адвокатът си изпусна нервите, скачайки на бой на прокурора Николай Христов.

Адвокатът на акушерката Ковачева скочи на прокурор

Адвокатът на акушерката Ковачева скочи на прокурор

Съдът не даде ход на делото

Стана ясно още, че съдия Владимир Астарджиев е адресирал 3 писма, съответно до председателя на Софийски градски съд (СГС), до Съвета за електронни медии (СЕМ) и до БНТ, в които той е изразил притеснението си от това, че медиите притискали акушерката с въпросите си. "Подсъдимите не са мечки, а в съда няма да се правят панаири", допълва той, цитиран от "24 часа".

Изпращането на писма от страна на съдия Астарджиев е продиктувано в отговор на оплакването на адвоката на Ковачева, в което той посочва, че заради медийните атаки срещу акушерката, тя се чувствала психологически изтормозена и не можела пълноценно да участва в заседанията по делото. Това не е първото подобно изказване на адвоката - преди година той заяви, че общественото мнение обричало акушерката на осъдителна присъда.

Съдът издирва вещите лица по делото срещу акушерката Ковачева

Съдът издирва вещите лица по делото срещу акушерката Ковачева

Видеозаписът ще бъде основно доказателство, ако се даде ход на делото

Делото срещу Ковачева ще продължи на 10 април, когато съдът ще разглежда видеозаписите, на които се вижда как жена нанася удари на малката Никол. Въпреки опитите на защитата на акушерката да оспорят автентичността на записите, те могат да станат основно доказателство в хода на делото.

За следващото заседание съдът предвижда изслушването на антрополог, който да посочи дали жената на видеозаписа всъщност е обвиняемата.