Започна работа по изграждането на Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие, която трябва да е готова до август месец 2024 година, съобщават от Министерския съвет.

В регистъра ще се съхраняват данни за актовете на домашно насилие, пострадалите лица, извършителите и взаимоотношенията между тях, вида насилие - физическо, психическо, сексуално, икономическо, ограничаване на права и др. - продължителността на насилието, причинените вреди на пострадалото лице, историята на насилието.

На срещата в МС, на която се обсъждаха предизвикателствата пред изграждането на Националната система, присъства и вицепремиерът Мария Габриел, която е и председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

В системата също ще се включват подадените молби за издаване на заповед за защита, заповед за незабавна защита или искания на прокурора, наложените мерки по ЗЗДН и други нормативни актове с отношение към проблема, данни и за юридическите лица, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашното насилие и за ползваните услуги по реда на ЗЗДН.

Българите не вярват, че властите могат да се справят с домашното насилие

Българите не вярват, че властите могат да се справят с домашното насилие

40% от българите имат близък, на когото е бил нанесен побой в семейна среда

В момента част от информацията се съхранява в Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП), друга част ще се набира чрез регистър в МВР, който в момента се разработва, а информацията относно децата, пострадали от домашно насилие, се очаква да бъде предоставяна от трета система.

На срещата бяха обсъдени информацията, подлежаща на вписване в информационна система, редът за събирането и предоставянето на данни от различните ведомства, организацията и функционирането на регистъра, нивото на достъп, възможностите за обмен на информация със съществуващи и планирани системи в администрацията и в съдебната власт.

Системата се създава в съответствие с едно от измененията в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) от 2023 г.

Припомняме, че през август месец миналата година извънредно се гласуваха промени в ЗЗДН след случая Дебора. Една от промените бе свързана с уточняването кога става въпрос за домашно насилие и бе записано за интимна връзка да се смята връзка над 60 дни.

33% от жените познават жертва на домашно насилие

33% от жените познават жертва на домашно насилие

12% от контролната група посочват такива случаи при деца