Спира действието на пръстовия отпечатък в болниците от 17:30 часа днес, съобщиха от НЗОК. 

В 90% от болниците работи системата с пръстов отпечатък

В 90% от болниците работи системата с пръстов отпечатък

Какъв трябва да си, за да биеш лекар, недоумява здравният министър

Обнародваха в Държавен вестник решението на Върховния административен съд за отменя пръстовите отпечатъци в здравеопазването. От този момент нататък болниците не могат да искат регистрация на пациентите чрез пръстов отпечатък, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Също от днес при генерирането на седмичните отчети на договорните партньори от болничната медицинска помощ и импорта им в система HOPS-CPW няма да се извършва проверка за "Несъответствие с Регистрационната система".

Според решението, ВАС обявява за нищожна разпоредбата на чл. 2, ал. 5 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с ПМС № 119 от 2006 г. Тя е издадена без законова делегация, гласи решението на съда. Здравната каса от своя страна няма право да отказва плащане на болници, ако не регистрират с пръстов идентификатор постъпилите пациенти. Пациентите вече ще влизат в лечебни заведения само с лична карта.

Системата за пръстов идентификатор на НЗОК се срина
Обновена

Системата за пръстов идентификатор на НЗОК се срина

На третия ден болниците приемат отново с лична карта

Идеята на бившия ресорен министър Петър Москов бе атакувана в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването, Федерация "Български пациентски форум" и Сдружението на частните болници.

На МС не са делегирани със закон правомощия да генерира уникален идентификационен номер на здравноосигуреното лице, пише в решението на ВАС. Освен това тази разпоредба е в противоречие с Директива 2011/24/ЕС и Регламент (ЕС) № 910/2014 г. с оглед изискванията за изработване на електронна здравна система, съвместима с тази на останалите държави членки.

ВАС осъжда Министерския съвет на Република България да заплати на сдружение "Федерация Български пациентски форум" 1520 лв. разноски, а на сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и на сдружение "Национално сдружение на частните болници" по 400 лв. разноски по делото.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.

Решението може да бъде прочетено в бр. 29 от 7 април 2017 година на 33 страница.