Комисията за защита на конкуренцията счита, че изискването собственик на аптека да бъде единствено магистър-фармацевт, както и забраната за хоризонтално интегриране на аптеки, противоречат на Закона за защита на конкуренцията.

Проучването на комисията показва, че съсредоточаването на функциите на собственик и управител в едно лице създава условия за конфликт на интереси.

Подобно изискване ще затрудни навлизането на нови участници на пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти и би могло да застраши конкурентния баланс.

Разделянето на фармацевтичната дейност от управлението ще позволи на фармацевтите да съсредоточат усилията си в своите професионални задължения, без да се налага да поемат отговорност за договаряне на цени, условия и доставки, твърдят още от комисията.

От своя страна, забраната за хоризонтална интеграция намалява стимулите за инвестиции и така лишава клиентите от нови или подобрени продукти и услуги. Премахва се и възможността за намаляване на цените чрез икономии от мащаба.

КЗК предлага да бъде допусната хоризонтална интеграция, като се разреши на магистър-фармацевт или помощник-фармацевт да ръководят повече от една аптека.

Комисията счита, че задължението за постоянно присъствие на фармацевт в аптеката е достатъчно за да защити общественото здраве.

Що се отнася до забраната за вертикална интеграция, на ниво производител - търговец на едро - търговец на дребно, позицията на комисията е, че на този етап, съществуващото ограничение е оправдано и необходимо.

В противен случай съществува опасност от създаване или засилване на господстващо положение, както и от прилагане на неблагоприятни условия спрямо конкурентните предприятия.

Консолидирането на предприятия от този тип може да доведе до предлагане на лекарства на много високи цени или на цени под тяхната себестойност с цел изтласкване на конкурентите от пазара.

Съществен проблем би възникнал в малките населени места, където е възможно да съществуват една или две аптеки, смятат още от КЗК.