Обвиняем за измама на възрастна жена в Монтана е предаден на съд, съобщиха от прокуратурата прокуратурата.

Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

През 2019 г. измамената пенсионерка се запознала с мъж, често посещавал нейните съседи в  Монтана и й се представил като Георги. Жената му споделила за желанието си да бъде настанена в дома за стари хора в Берковица. Той пък й заявил, че има връзки в тази институция, но се нуждае от средства, за да промени постоянния й адрес. Това според него щяло да улесни настаняването й. Пенсионерката започнала да му дава пари, като за целта теглела кредити от банки и други финансови институции.

При кандидатстването и получаването на заеми тя винаги била придружавана от въпросния "Георги", който се представял за неин внук. На свой ред той й обещавал, че лично и за своя сметка ще плаща вноските по кредитите.

Обвиняват 43-годишен, откраднал пенсията на възрастна жена

Обвиняват 43-годишен, откраднал пенсията на възрастна жена

Обвиняемият е осъждан ефективно за идентично тежко умишлено престъпление

До април 2020 г. възрастната жена сключила 5 договора за кредити и заеми. Освен това взела за измамника мобилен телефон на изплащане и му изпратила парична сума чрез системата за разплащане EasyPay.

В хода на разследването е била установена самоличността на мъжа, въвел в заблуждение пенсионерката. В действителност той не бил предприел никакви действия, които да показват, че има намерени да съдейства на жената за настаняването й в дома за стари хора.

В крайна сметка мъжът придобил пари и вещи на обща стойност 3 369 лева.

Обвиняемият е признал вината си. Понастоящем той е с мярка за неотклонение "подписка".

Предстои делото да продължи в съда.