Престъпна група, извършила множество телефонни измами в цялата страна, е неутрализирана при операция на служители на ГД „Криминална полиция", съобщиха от пресцентъра на МВР.

В частен дом в гр. Дългопол в момент на извършване на измама криминалистите задържали тримата жители на Ветово -  В.Н. (20 г.), Н.Г. (30 г.) и А.Г. (34 г.).  При задържането, единият от тях хвърлил в горяща отоплителна печка използвания от него мобилен телефон.

Същият ден в Бургас бил заловен и куриерът им - И.Т. (26 г.), нает от групата да се среща с потърпевшите и да получава предварително уговорените суми.

В хода на акцията от частни адреси в Дългопол, Бургас и Ветово са иззети 11 мобилни телефона и голям брой сим-карти, които престъпната група използвала. Намерени са още газов пистолет, тефтер с адреси и описани суми, 4780 лв. и 30 евро - получени в рамките само на три дни (26-29 март) от измамени казанлъчани.

Задържаните са работили по познатата схема - "спешна операция на близък". Жертвите били произволно избирани на стационарни телефони, докато попаднели на по-податливи и доверчиви хора, които разпознавали в плачещия глас - гласът на свой роднина и несъзнателно произнасяли неговото име.  Веднага след това разговорът се поемал от мъж, който се представял за лекар, а при последните случаи дори за "професор", и обяснявал, че назованият родственик е в болница, пострадал е при пътна злополука, падане от автобус или друг инцидент, изпитва силна болка и са му дадени медикаменти.

Мнимият медик заявявал, че травмата е много тежка и се налага спешна операция, за да не се стигне до ампутация или трайна инвалидност. С лекота убеждавал жертвата, че е необходимо да покрие разходите от няколко хиляди - за транспортиране, поставяне на златен пирон или платинена шина, за избор на екип и т.н., които не се поемат от здравната каса.

Следвала уговорка за срещата за предаване на парите - обикновено това ставало пред дома на жертвата, на автобусна спирка или пред обществена сграда, в това число в близост до болница. В повечето случаи групата действала през деня.

Събрани са данни за съпричастност на задържаните към над 50 измами на граждани от областите Стара Загора, Бургас, Хасково, Варна и Сливен. По първоначални данни само от началото на годината "печалбата" от престъпната им дейност възлиза на над 100 000 лв.

Четиримата са задържани за 72 часа.