Съдът не пусна от ареста детегледача бияч Александър Донов. Защитата му представи пред Софийския градски съд служебна бележка, от която става ясно, че Донов е записан в самостоятелна форма на обучение и през март му предстои изпитна сесия.

Не е ясно обаче защо защитата пледира още от сега Донов да бъде пускан, след като все още има време до предстоящите му изпити.

Припомняме, миналото лято Патрик Първев и приятелят му Александър Донов се прочуха с побоя, който нанесоха почти до смърт на 3-годишния Христо. Тогава стана ясно, че вместо да се грижат за детето, което им било поверено, те са го малтретирали системно.

Според защита на Донов прокуратурата постъпвала по непочтен начин. Категорично било, по думите на адвоката, че животозастрашаващата травма на малкия Христо е една единствена, а прокуратурата записала множество удари по главата, които довели до хематом, компресия на мозъка и други травми.

Преди фаталната случка Александър Донов е имал още четири визити при малолетното дете. Според адвоката, ако искал да го убие, е можел да го направи още тогава. Юристът направи аналогия и с убийството във Враца, като запита: „Сашко е на 18 години, може ли той да е бандит”.

Прокурорът категорично се противопостави на искането за изменение на мярката, подчертавайки, че няма ново обстоятелство, което да го оправдава. Държавното обвинение посочи, че на детето са причинени множество наранявания от удари с тъпи и твърди предмети. Съдебно-медицинската експертиза е категорична, че те не са получени от еднократно падане, каквато е версията на детегледачите. Прокурорът изтъкна и че Донов е агресивен и личността му е с висока степен на обществена опасност.

Самият Александър не бе словоохотлив. Единствено се обърна към съда с искане да му бъде изменена мярката в по-лека.

Съдът реши, че искането за по-лека мярка е неоснователно. Травмата, която е причинена на детето, е можела да доведе до смъртта му. Спасила го е единствено лекарската намеса, подчерта съдът. И този път съдебният състав обърна внимание, че различните нюанси на синините по лицето на малкия Христо говорят за системно малтретиране на детето.

Съдът опроверга и тезата на защитата, която днес бе заявена. Според адвоката можело да се касае за случайно деяние. Съдът обаче смята, че това не е така.

Иначе няма опасност Александър Донов да се укрие, но има опасност той да извърши друго престъпление, подчерта съдията.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.