Обвиниха три участнички в организирана престъпна група за продажби на новородени бебета. Специализираната прокуратура вчера е внесла обвинителния акт в Специализирания наказателен съд, съобщават от държавното обвинение.

Бебетата на български гражданки били продавани на български граждани, като се заобикаляла законовата процедура по придобиване на родителски права.

Ръководителката на групата Цветелина Стоянова - управител на „Маркетлинкс" ООД - София и маркетингов специалист за сдружение „Надежда за нас 2008", се е сдобила с обвинения за четири престъпления.

Като участнички в групата са привлечени Снежина Спасова - адвокат в Софийска адвокатска колегия и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина „Веселата къща".

Схемата била замислена и наложена през септември 2013 г. от Цветелина Стоянова. Сдружението „Надежда за нас 2008" подпомагало младежи от уязвими групи и израснали в домове. Чрез дейността си в сдружението Стоянова намирала бременни жени без брак или такива, които били разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си. Причините най-вече били липса на финансови възможности. Помощ на ръководителката на престъпната група оказвала хигиенистката Тотка Георгиева, която израсла в дом и била приета от Стоянова да живее в жилището й.

Цветелина Стоянова уговаряла бъдещите майки да предоставят децата си за отглеждане от български семейства, които били готови да заплатят за това между 6000 и 10 000 лева.

Стоянова и Георгиева първо мотивирали жените да продадат децата си, след което ги прибирали в дома си в София. Там им осигурявали храна, лекарства и ги водили на медицински прегледи, за да ги контролират до деня на раждането. Всичко това финансирали кандидатите за родителски права, посочват от прокуратурата.

Ролята на адвокатката Снежина Спасова била да намира български семейства, които желаят да отгледат дете и са готови да платят, за да избегнат процедурата по осиновяване. Спасова имала опит като адвокат в областта на осиновяванията.

Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините. Тя разяснявала на семействата и бременните какви документи трябва да си извадят. Инструктирала ги и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването.

След като родилката бъде изписана от болницата, ръководителката на престъпната група предавала детето на „новите родители". Майката прибирала в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване.

Трите жени са разкрити и задържани от агенти на ДАНС на 30 юли 2014 г. Те са спипани преди да довършат третия си опит за незаконно осиновяване.

По делото са използвани специални разузнавателни средства.