При мащабна полицейска акция в Силистренско са иззети голям брой културно-исторически ценности, съобщават от пресцентъра на МВР. Акцията е била насочена срещу трафика. В нея са участвали служители на ГД „Борба с организираната престъпност", ОДМВР-Силистра и  Граничния полицейски участък.

Униформените претърсили магазин за хранителни стоки в Главиница, където намерили и иззели 946 предмета с различни форми и размери, предимно антични монети, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

След това претърсили дома на 30-годишен мъж, където открили два каталога за български и византийски монети, настолен и преносим компютри с програми и дигитални снимки на старинни монети, два металдетектора и шанцов инструмент, предназначени за търсене на археологически обекти.

Служителите на реда претърсили и домовете на двама мъже в село Чуковец. В къщата на единия открили монета с видимо старинен вид, метален предмет, наподобяващ горна част от пръстен с неясно изображение, 4 металдетектора и части от такива. На втория адрес полицаите се натъкнали на металдетектор и монета, които са иззети.

След това полицаите претърсили и къщата на 43-годишен мъж в село Калугерене, където също е намерен металотърсач, по първоначална информация използван за иманярска дейност.

От пресцентъра на МВР уточняват, че двама от мъжете са задържани за 24 часа.