Митническите служители задържаха над 420 000 къса цигари на територията на ТД "Дунавска", съобщават от Агенция "Митници".

Иззетите общо 21 100 кутии са били укрити в превозни средства, излизащи от страната през граничните пунктове с Румъния при Русе и Видин, в период от двадесетина дни - от 13 май до началото на юни.

На 3 юни два леки автомобила с българска регистрация пристигат около 21.00 часа в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе, на път за Германия. По метода "анализ на риска" са селектирани за проверка с мобилна рентгенова апаратура, при която са обозначени необичайни конструктивни плътности. Последвалият физически контрол установява, че в специално изградени тайници са укрити общо 2320 кутии цигари от различни марки, облепени с валиден български бандерол. При друг случай, на 28 май, около 12.30 часа, в излизащ от страната товарен микробус с българска регистрация зад палети с хранителни стоки са открити 1200 кутии цигари с български бандерол.

На 15 май в района на ГКПП "Дунав мост" при Видин митническите служители спират за проверка товарен автомобил с българска регистрация, пътуващ за Западна Европа. В кухина между последните два реда палети със стока са открити пет кашона с 30 000 къса цигари от две марки, облепени с български бандерол и във фабричен кашон, но без придружителни документи. Българският шофьор обяснил, че цигарите са негова собственост.

Цигари без бандерол са задържани и на 13 май в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе в румънски камион, пътуващ от Турция през България за Румъния. В десните долапи и върху леглото в шофьорската кабина е установено, че водачът - румънски граждани, е укрил 130 кутии цигари без бандерол от две марки с надпис върху търговската опаковка "For duty free sale only". 940 къса цигари, отново закупени от безмитен магазин, са открити в шофьорската кабина на румънски товарен автомобил, управляван от турски гражданин, излизащ от страната през ГКПП "Силистра" на 18 май.