Вътрешнополитически въпроси и главният прокурор Иван Гешев не са били обект на разговор по време на срещата между правосъдния министър Надежда Йорданова и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Пред журналисти в кулоарите на парламента, Йорданова обясни, че е разговаряла сутринта с Кьовеши за изменения в Наказателния кодекс, които да премахнат пречката пред ефективно разследване и престъпленията, свързани с измами с евросредства.

Друго, за което говорили, било за измененията в Закона за съдебната власт, които да гарантират по-ефективна и самостоятелна работа на европейските делегирани прокурори в България, така че да се гарантира изпълнението на регламента за европейската прокуратура в пълнота.

Йорданова уведомила Кьовеши и за напредъка на България по законодателните процедури, при които се признава компетентността на европейската прокуратура в случаите, когато има елемент, свързан с държави-членки, които не са приели регламента за европейската прокуратура или пък са държави-членки на Съвета на Европа.

Припомняме, че като част от посещението си в България, европейският главен прокурор даде брифинг в Министерски съвет и проведе работни срещи с главния прокурор Иван Гешев и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

120 производства за корупция с европари в България завела Европейската прокуратура

Сега е време българските власти да започнат да работят по много чувствителни и важни случаи заедно с нас. Затова сме тук", каза Кьовеши

Не е необичайно нещо отлагането на заседанието на Министерски съвет. Така правосъдният министър Надежда Йорданова коментира накратко в кулоарите на парламента отложеното заседание на Министерски съвет днес.

По думите ѝ става въпрос за ангажимент и динамика в програмата на изпълнителната власт. Йорданова не е уведомена и не знае дали премиерът Кирил Петков има среща с американски представители или извънреден коалиционен съвет като причина за отложеното заседание на МС.

Тя призова медиите да коментират коалиционните въпроси с коалиционния съвет. "В заседанието и дневния ред на Министерски съвет може да го видите, то е публично и знаете какви решения сме взели", каза Йорданова в отговор на въпрос дали министрите в правителството са гласували за допускане на предложението на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за въвеждане на форсмажор.