Днес се проведе работна среща между министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Срещата беше част от посещението на г-жа Кьовеши в България, информират от пресцентъра на МВР.

В хода разговорите Лаура Кьовеши даде висока оценка на българските делегирани прокурори, с които Европейската прокуратура осъществява ефективно взаимодействие. От българска страна бяха представени наскоро приетите правила, с които се регламентира сътрудничеството между МВР и Европейската прокуратура. Друг важен аспект, дискутиран на работната среща, бе стартиралата законодателна инициатива за закриването на специализираните съд и прокуратура.

На работната среща Бойко Рашков и европейският главен прокурор обсъдиха и създаването на екип от разследващи служители в МВР, които да работят по дела на Европейската прокуратура. Г-жа Кьовеши оцени високо работата на МВР до момента и изрази очакване за още по-активно директно докладване на случаи на сериозни злоупотреби със средства на ЕС.

В заключение беше изразена готовност да продължи и да се задълбочи партньорското сътрудничество между МВР и Европейската прокуратура.

Иван Гешев разговаря с Лаура Кьовеши

Иван Гешев разговаря с Лаура Кьовеши

Водеща тема на разговора бе взаимодействието между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура