Правосъдният министър Надежда Йорданова спази обещанието си и внесе за одобрение днес, а Министерски съвет прие законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с който се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури.

Със законопроекта се уреждат и статусът на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

Със законопроекта се предлага и отмяна на "кариерните" и "финансови бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС (ИВСС), както и "кариерните бонуси" за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници.

"Структурните и организационни промени по отношение на звената на специализираното наказателно правосъдие имат за цел да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт и защитата на конституционните права на гражданите. За десетгодишния срок на своето действие, специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не постигнаха заложените със създаването им през 2011 г. цели", пише в мотивите към законопроекта.

Прокуратурата не намира мотив да се бърза със закриването на спецсъдилищата

Прокуратурата не намира мотив да се бърза със закриването на спецсъдилищата

Историята не познава и "продължение" на законопроекти в различните народни събрания

Припомняме, че предишното 46-то Народно събрание успя да гласува едва на първо четене закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, тъй като парламентът беше разпуснат за поредните предсрочни избори миналата година. Още тогава от прокуратурата се противопоставиха на този законопроект, тъй като закриването е неправомерно и ще върне в начален етап делата и разследванията, които текат в момента. Намеренията обаче бяха потвърдени не само от първия служебен министър Янаки Стоилов, но и от неговия наследник Иван Демерджиев, а и от настоящия правосъден министър Надежда Йорданова. 

Едновременно с това утре Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет организира форум по темата  "Специализираното правосъдие в България 2022 г. - обществен дебат за реформа". Едва преди 8 дни бе представен и доклада-анализ на работата на специализираното правосъдие, поръчани от Янаки Стоилов още в началото на мандата на първото служебно правителтво. Тогава ВСС гласува срок от три месеца

Надежда Йорданова не казва кога внася иска си за оставката на Гешев

Надежда Йорданова не казва кога внася иска си за оставката на Гешев

Конституцията й позволява да сезира ВСС