Само ден след трагедията с "камиона на смъртта" каналджийската банда е извършила още един курс с 67 бежанци, посочва Дойче веле.

След втория ден от процеса срещу българите, замесени в трагедията с "камиона на смъртта", австрийските медии съобщават нови детайли около ужаса, разиграл се в онази нощ през лятото на 2015. Ето какво се знае дотук:

22 юни 2017, ден втори от процеса срещу каналджиите, организирали курса на т.нар. "камион на смъртта". Медийният интерес видимо е намалял. "Докато в сряда в малката съдебна зала в унгарския Кечкемет се бяха събрали стотина журналисти, в четвъртък представителите на медиите бяха значително по-малко", отбелязва австрийският сайт oe24.at и добавя, че се е променило и поведението на обвиняемите.

В първия ден основният обвиняем и предполагаем главатар на каналджийската банда - 30-годишният афганистанец Лахоо С. - влезе в съдебната зала с широка усмивка. Вчера обаче той изглеждаше доста по-напрегнат, пише авторът на публикацията и изказва следното предположение: "Може би защото показанията на другите обвиняеми определено не са в негова полза".

"След като съдия Янош Яди изчете протоколите от телефонните разговори, които дават основание да се смята, че Лахоо С. е главатар на бандата и носи основната отговорност за случилото се, 30-годишният афганистанец отказа да говори пред съда. От обещаното признание няма и следа", посочва австрийският сайт. Вместо това афганистанецът уверил, че нямал нищо общо с каналджийството: "Аз живея в Унгария и се занимавам с търговия на автомобили".


"Не лъжа. Бог ми е свидетел."

"Така постепенно се налага усещането, че Лахоо С. възприема съда като един вид базар", коментира сайтът. След като в сряда афганистанецът се оплакал от преводачката си, понеже, по неговите думи, жената допускала груби грешки, в четвъртък той започнал да се пазари за признанието си: щял да говори пред съда едва след като изслуша показанията на останалите обвиняеми. Австрийският сайт припомня, че в сряда афганистанецът влязъл в съдебната зала с плакат, на който саморъчно бил изписал следното: "Аз съм афганистански мюсюлманин. Не съм нито убиец, нито пък използвам насилие. Не лъжа, Бог ми е свидетел". И въпреки показанията на другите обвиняеми, според които с времето афганистанецът станал "твърде алчен", а покрай каналджийството спечелил около 300 000 евро, главният обвиняем продължил да уверява: "Аз съм съвсем обикновен търговец на коли".

Пред съда Лахоо С. заявил, че познава само двама от останалите обвиняеми: 30-годишния българин Методи Иванов Г., който очевидно е бил шеф на шофьорите, и 52-годишния Салех Касим Х., който има българско и ливанско гражданство. С тях той сключвал единствено сделки за автомобили, твърди афганистанецът. В четвъртък българският гражданин Методи Иванов Г., който е баща на две деца, първоначално също отказал да говори пред съда. Подобно на Лахоо С., и той обявил, че първо иска да изчака показанията на останалите обвиняеми. Но след като чул протоколите от телефонните разговори, той все пак решил да говори.

По-нататък сайтът посочва, че за да избяга от влизане в затвор в България, навремето Методи Иванов Г. се преселил в Унгария, където се запознал с афганистанеца. Австрийският "Ди Пресе" цитира изказване на Методи Иванов Г., от което става ясно, че през юни 2015 афганистанецът го уговорил да се включи в каналджийския бизнес. От този момент нататък всеки ден българи превозвали бежанци от сръбско-унгарската граница. Наетите шофьори се сменяли на два-три дни. А всеки курс бил предвождан от кола, чиито шофьори се оглеждали за полицаи. Първоначално каналджийската банда превозвала по 30 до 35 бежанци. Впоследствие обаче броят им стигнал до 100 души на курс. Превозните средства били закупувани с помощта на 52-годишния българо-ливански гражданин Салех Касим Х.. Камионите, които се разваляли по пътя, просто били зарязвани заедно с бежанците.


"
Братó, къде ми е камионът?"

В статията на "Ди Пресе" четем още, че в нощта срещу 26 август 2015 трийсетгодишният българин помогнал на всичките 71 бежанци да се качат в "камиона на смъртта", след което се отправил с приятелката си към Кечкемет, където искали да пренощуват. Когато шофьорите на камиона се обадили, за да го информират за проблемите, Методи Иванов Г. позвънил на Лахоо С.. Афганистанецът посъветвал да дадат вода на мигрантите. Но шофьорите на камиона се страхували от евентуална полицейска проверка и затова решили да не отварят камиона. В резултат всичките 71 бежанци, сред които и четири деца, умират от задушаване.

Австрийският "Кроне" пише в тази връзка, че след като във въпросната нощ провел още няколко телефонни разговора с шофьорите на камиона, 30-годишният българин заспал в хотела си в Кечкемет и се събудил едва към 11 часа на следващия ден, когато бежанците вече били открити мъртви. На мобилния му телефон бил пристигнал следния SMS от афганистанеца: "Братó, къде ми е камионът?".

Преди камионът да потегли, българинът бил обърнал внимание на факта, че в товарното отделение няма никакви процепи за въздух. Както и че мястото не стига и за 50 души. Афганистанецът обаче му казал да не се бърка и да не му проваля бизнеса.

Впрочем, само ден след трагедията с "камиона на смъртта" каналджийската банда е извършила още един курс с 67 бежанци, които са били превозени по същия начин - наблъскани на няколко квадратни метра и без никакъв приток на въздух.