Ако има ощетени от Топлофикация София - това са всички данъкоплатци, а не само софиянци, защото само в периода 2001-2004г. в Топлофикация София са налети около 40 млн. лв. субсидии от Държавния бюджет.

Това заяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Той изрази надежда прокурорската проверка да установи действителното положение на нещата.
Истината трябва да излезе наяве и виновните да бъдат наказани, каза Калфин.

Според него собствениците на Столичната Топлофикация би трябвало да проверят целесъобразността на правените разходи, тъй като те имат възможностите и правата да извършват такива проверки.

Ако Топлофикация София е надписвала разходи и злоупотребявала, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране( ДКЕВР) не е в състояние да го провери, но собствениците на дружеството( Столична община и Министерство на икономиката и енергетиката), както и органите на финансовия контрол могат да проверят верността на разчетите, каза Калфин.

Той припомни, че компетентният министър за дейността на формите за топлинно счетоводство е министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и че ДКЕВР не се занимава със сметките на гражданите и топлинно счетоводство, а с лицензиране и определянето на цените.

Комисията е лицензирала Топлофикация София, а не фирмите за топлинно счетоводство.
При определяне на цените на Топлофикация София се признават само разходи, присъщи за производството на топлинна енергия.
Верността на разчетите би трябвало да се провери от акционерите на Топлофикация София, смята Калфин.