В момента ситуацията е спокойна, всички села са обезопасени. Работим по няколко направления с всичката техника и хора на терен. Това отчете от засегнатото от пожарите село Воден в Ямболско служебният вътрешен министър Калин Стоянов. На място е и служебният премиер Димитър Главчев.

По думите на Стоянов всеки момент се очаква да започнат да работят пристигналите вчера от Испания два самолета на помощ в борбата с пожарите.

Вътрешният министър и премиерът обявиха, че до края на деня ще пристигнат част от осигуряваните от МВР пригодени за живеене контейнери и още днес в тях ще бъдат настанени хора от Воден и Крайново, останали без подслон заради пожара.

Първият контейнер вече е на място. Те са общо 15 и са абсолютно пригодни за живеене - с две стаи, санитарни възли, обясни Калин Стоянов. Контейнерите са на Главна дирекция "Пожарна безопасност" (ГДПБЗН) и пристигат от различни краища на страната.

"Уверявам, че до края на днешния ден на територията на село Воден ще бъдат поставени първите контейнери и се надявам, че ще имат ток и комуникация", посочи МВР шефът и добави, че се работи по изравняването на терените, където те ще бъдат поставени.

Няма застрашени населени места от пожара в Ямболско

Няма застрашени населени места от пожара в Ямболско

Работи се срещу навлизането у нас на пожара в Гърция в района на Славянка

Стоянов уточни, че нямало как контейнерите да пристигнат по-рано, без да е овладян пожарът и мястото да бъде обезпечено. Те ще бъдат разпределени според нуждата на хората. Предните дни са били направени проверки и е съставен списък. Калин Стоянов увери, че контейнерите ще стигнат за всички нуждаещи се.

Според вътрешния министър проблемът с пожарите се политизира на гърба на пострадалите хора и на всички, които работят на терен. Той обясни още, че фургоните от центровете за бежанци са трайно закрепени и нямат санитарен възел. Изказването му е във връзка с призива на президента Радев към МВР от вчера, когато заяви, че в бежанските центрове в Елхово и Свиленград има празни фургони, които могат да бъдат предоставени.

Според премиера Димитър Главчев пък нуждата от фургони в опожарените села в Ямболско е оповестена "хибридно". Той заяви, че нуждата от фургони не е била известна до този момент, а механизмът за това е чрез заявления до кметовете и след това нагоре по веригата.

"Явно на кмета на Болярово не му е най-голямата сила оповестяването", посочи Главчев, цитиран от бТВ.

Премиерът е на място, за да инспектира поставената вчера мобилна клетка за подобряване на обхвата в района. Той посочи, че в момента се извършва настройка на сигнала, който бил усилен четири пъти. Очаква се заради новата мобилна клетка на място да дойде и служебният министър на транспорта и съобщенията. 

Малко по-късно във Воден пристигна и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той обясни, че техниката на трите мобилни оператора е била монтирана и са извършени тестове още снощи. Потвърди, че сигналът вече е 4 пъти по-силен. "Идеята е да бъде покрит целият терен, където в момента бушува пожарът, защото трябва да има безкомпромисна комуникация с всички екипи, които работят", посочи Гвоздейков.

На място той се уверил, че действително има покритие на всички оператори. Качеството навсякъде е различно, но в момента се работи за повишаване на честотата на сигнала в рамките на позволеното от закона. Георги Гвоздейков каза още, че новопоставената мобилна клетка ще остане там за постоянно и мобилните оператори имат интерес да развиват комуникациите в района и занапред.

Калин Стоянов посочи, че ще провери дали е искано по рано разрешение за поставяне на мобилна клетка и, ако такова е било отказано - защо.

Главчев изказа благодарност и награди турските пожарникари, които се бориха с огъня заедно с българските екипи.

Гасенето на пожара продължава. Преди обяд в борбата с огъня се включиха четири хеликоптера. Очаква се следобед да участват и самолети.