Състав на Софийски градски съд отложи делото срещу наркобоса от благоевградско Огнян Атанасов и останалите подсъдими Васил Кръстев, Ангел Трайков, Марин Яръмов, Валентин Петров и Антон Хаджийски.

Огнян Атанасов - наричан „българският Ескобар" - беше доведен окован във вериги на краката и с белезници на ръцете. Известният наркобос беше с видимо влошено здравословно състояние, като непрекъснато трепереше.

Адвокатът му посочи, че предстои извършването на поредната експертиза, която да установи какво точно е състоянието му. Освен това, по думите му, Атанасов често пребивава в болницата към затвора заради различни заболявания.

Делото беше отложено, тъй като се оказа, че защитникът на подсъдимия Валентин Петров - адвокат Петър Йовчев, е кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ и ангажименти около предизборната кампания го възпрепятстват да присъства на днешното заседание. Той е изпратил молба до съда, с която иска процесът да бъде насрочен за друга дата.

Междувременно СГС разгледа мярката за неотклонение на подсъдимия Ивайло Симеонов, който поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като според защитника му той вече е бил 12 месеца под стража и 7 месеца с мярка „домашен арест". СГС обаче прецени, че искането е неоснователно и го остави под „домашен арест".

Съдебният състав се мотивира с това, че Симеонов е обвинен в тежко умишлено престъпление и ако бъде пуснат на свобода може да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът изтъкна и че по делото предстоят разпити на още свидетели, на които той може да се опита да въздейства или повлияе. Процесът продължава на 15 ноември.

 

Припомняме, Огнян Атанасов бе задържан по време на специализирана полицейска операция на 5 март 2010 г. заедно с Антон Хаджийски, Васил Кръстев-Цульо, Марин Яръмов, Валентин Петров и Ангел Трайков. От наркогрупата, чиито ръководител е Атанасов, полицаите иззеха 73 килограма хероин.

През 1995-а година Огнян Атанасов е заловен в момент на продажба на 2 кг. хероин на гръцки агент под прикритие.

В Гърция излежава присъда от 18 години затвор за това. През 1998-а все пак успява да избяга от затвора и намира "убежище" на родна територия.

През 2006-а година, по съвет на адвоката му, решава да признае прегрешенията си пред благоевградския съд и с окръжния съд там сключва споразумение. Магистратите го наказват 3 години затвор и 200 лв. глоба затова, че се е занимавал с наркотрафик. Гръцките власти искат страната ни да го екстрадира.

На 29 март 2008-а се получава заповед от Солун за неговата екстрадация. Съдът в Благоевград се съгласява да го предаде на гръцките власти. Адвокатът му обаче обжалват това решение пред апелативния съд в София.

Магистратите в София се оказват по-благосклонни към Огнян Атанасов и не разрешават екстрадацията му. От Солун идва нова молба за екстрадация за извършени 14 престъпления на територията на Гърция от Огнян Атанасов. Българският съд отказва. Гърците изпращат трета европейска заповед, но и тя не е уважена.