Седмица след като новоназначеният правосъден министър Екатерина Захариева разкри идеята пореден съвет да "съветва" експертите за съдебната реформа, идеята бе приета на първото седмично заседание на Министерския съвет. В сряда бе одобрено създаването на Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

Ден след приемането й от министерството на правосъдието разпространиха формуляр за участие на професионални и неправителствени организации, които искат да дадат своята визия как да стане съдебната реформа в България.

Припомняме, една от организациите, които съветват правосъдното министерство как да си промени законодателството, е председателствана от австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на българския студент Андрей Монов.

Опровергават, че убиецът Полфрийман участва в група за съдебната ни реформа

Опровергават, че убиецът Полфрийман участва в група за съдебната ни реформа

Австралиецът само водел Българско затворническо сдружение

Австралиецът Полфрийман, който излежава присъда за убийство в страната ни, е председател на Българското затворническо сдружение, което също участва в обсъждането на съдебната реформа у нас, макар от МП да уверяват, че лично той не участва в екипа, който променя законодателството на европейската ни държава.

Сякаш в България няма юристи, бивши съдии, прокурори, които да споделят опита си, възмущават се хора от съдебната гилдия.

Юристи предупреждават, че множество секти, религиозни учения и други организации, застрашаващи националната сигурност често имат регистрация като неправителствени организации.

Ако контролът за участие в подобен съвет е недостатъчно ефективен, сред нормотворците може да се намърдат недобросъвестни хора, алармират експерти.

Съдът заличи "Български червен полумесец"

Съдът заличи "Български червен полумесец"

На братята Али и Юзеир Юзеирови

Според разпространения формуляр от министерството на правосъдието професионални и неправителствени организации могат да подават заявление за участие в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Заявленията се подават в 5-дневен срок, след публикуване на постановлението за създаването му в Държавен вестник.

Съставът на Съвета включва представители на съдебната и изпълнителната власт, на други институции. В него участват и представители на организации на съдиите, прокурорите, следователите, и представители на професионалните и неправителствени организации и на академичната общност.

За участие в него професионалните и неправителствените организации следва да подадат формуляр за участие по образец, утвърден от министъра.