Вътрешният министър Младен Маринов и вицепремиерът Красимир Каракачанов инспектираха ГКПП-Кулата.

Поводът за инспекцията са последните ситуации в Гърция и Турция.

"Целта е да предприемем съответните мерки и да сме готови при евентуално масово насочване към нашата граница за реакция заедно с армията, посочи министър Маринов.

Той припомни, че с промяна на законодателството имаме правна възможност при такива случаи да се намесва и армията.

Вицепремиерът Каракачанов обясни, че маршрутът на мигрантите на този етап е бил Гърция, Македония или Албания и насочване към страни от Западна Европа, но има информация, че се е обсъждал и вариант за алтернативен маршрут през България, ако бъдат спрени на територията на Гърция.

Затова по думите му трябва да се предприемат превантивни мерки, за да не се допусне масово навлизане на територията на страната ни.

Засилва се миграционният натиск от Гърция

Засилва се миграционният натиск от Гърция

Близо 700 мигранти опитали да преминат границите ни от началото на годината

"Българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални мигранти било от Западна Европа, било от съседни страни", изтъкна Каракачанов и допълни, че гранична полиция, и Министерството на отбраната са взели всички необходими мерки да предотвратят недопускане на подобна евентуална ситуация.

Младен Маринов уточни, че на българо-турската граница имаме изградено възпрепятстващо съоръжение със съответните сензори и техническо обезпечение, има и осигурено допълнително присъствие.

"По-сериозен ресурс сме струпали на гръцката граница - усилени наряди, включително и жандармерия, тъй като тук ескалира процесът и няма преградно съоръжение", поясни още той.

МВР засили полицейското присъствие в пограничните райони

МВР засили полицейското присъствие в пограничните райони

В Елхово и Болярово има екипи на гранична полиция на всяко кръстовище

Вътрешният министър подчерта и ролята на изградените съвместни контактни центрове, които работят в реално време и са модел за бърз обмен и бърза реакция. Той припомни, че България е една от първите съседни държави, която промени законодателството си и благодарение на това вече е възможно да преследваме освен каналджиите и тези, които оказват логистична помощ на нелегалните мигранти.

По думите на зам. директора на ГД "Гранична полиция" Стоян Иванов, от началото на годината е предотвратено нелегалното преминаване през зелена граница на по-малко от 30 чужденци, а за миналата година - на общо 145.

Той отбелязва, че се наблюдава чувствително намален натиск от Сирия.

В инспекцията участват още главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на РГДП - Смолян комисар Стоян Мандаджиев, командващият Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов.

Гърция засили охраната по границата с Турция

Гърция засили охраната по границата с Турция

Само за една нощ турската гранична охрана е задържала над 200 души