"Единствените изисквания към мен са били да има успешна приватизация." Такива бяха свидетелските показания на министъра на икономиката Емил Караниколов, който се яви като свидетел по делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев.

Дянков, Трайков и Прокопиев заедно с трима финансисти от компанията "Булброкърс" са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял на енергоразпределителното дружество EVN.

Припомняме, в края на месец януари 2019 г. делото тръгна по същество.

Делото за продажбата на EVN започна без двама от обвинените финансисти

Делото за продажбата на EVN започна без двама от обвинените финансисти

Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев се явиха в съдебна зала

Приватизацията на ЕВН започнала по предложение на бившия министър Трайчо Трайков. След това била последвана от приватизацията на другите ЕРП-та (ЧЕЗ и ЕВН) по предложение на Симеон Дянков през 2011 г., обясни Караниколов.

Той припомни, че през 2011 г. била сформирана комисия по приватизация, в която имало представили на Българската фондова борса (БФБ) и Комисията за финансов надзор (КФН).
Тогава Караниколов е бил шеф на Агенцията по приватизация.

Караниколов изтъкна, че тогавашният финансов министър Симеон Дянков получавал информация затова какво се случва в тези комисии от Доротея Пандева - Гаргова, тогава изпълнителен директор на Съюза на издателите в България (СИБ).
Тя е отговаряла за критериите по избор на инвестиционен посредник.

Караниколов имал скандал с нея, след което бил изгонен от кабинета й и заплашен, че щял да си получи заслуженото.

В дадената от съда почивка Караниколов заяви пред журналисти, че не му е оказван натиск върху него за избора кой да бъде конкретния инвестиционен посредник. Той обаче даде да се разбере, че имало определен натиск от даден човек - Доротея Пандова, която се е бъркала с посочването на критерии и даването на предложения.

"В крайна сметка всичко завърши с конфликт", уточни Караниколов и опроверга информацията, че Дянков му е казал кой да бъде избран за инвестиционният посредник.

Прокуратурата поправи обвинението срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

Прокуратурата поправи обвинението срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

Обвинението е внесено в Спецсъда

Имало обаче влияние по отношение на комисията по приватизация от представител, назначен от него, обясни сегашният министърът на икономиката.

"Това е единствената сделка, по която Надзорният съвет на Агенцията по приватизации не се произнася накрая по законосъобразност и целесъобразност, защото най-общо казано това е едно джиросване на акциите", каза още Караниколов.

При всяка една друга сделка обаче - при търг или конкурс, се слага всичко пред Надзорния съвет и дали той да одобри сделката или не, обясни Караниколов.

Запорирани са имотите на Трайчо Трайков

Запорирани са имотите на Трайчо Трайков

Комисията е открила несъответстие между доходите и имуществото за 2,4 млн. лева.