Внесоха в съда обвинителен акт с прецизирани обвинения за неизгодна продажба на държавния дял в EVN, съобщиха от Специализираната прокуратура. Документите по делото за продажба на занижени цени на държавния дял на енергоразпределителното дружество EVN са внесени повторно в Спецсъда.

Съдът върна на прокуратурата обвинението срещу Трайков, Дянков и Прокопиев
Обновена

Съдът върна на прокуратурата обвинението срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

За отстраняване на съществени нарушения

Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт. От Спецсъда уточняват, че първоначалното обвинение е изготвено и внесено в Спецсъда от Софийската градска прокуратура. Заради неточностите в края на март 2018 г. делото бе прекратено и върнато по компетентност в Специализираната прокуратура.

Дянков, Трайков и Прокопиев ощетили държавата с 87 млн. лв.?

Дянков, Трайков и Прокопиев ощетили държавата с 87 млн. лв.?

Комисията за финансов надзор е подала сигнал до Главния прокурор

Прецизирани са и обвиненията срещу шестимата обвиняеми. Те са бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев. Към тях обвинението е за длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет).

Трима от привлечените - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери.

Запорирани са имотите на Трайчо Трайков

Запорирани са имотите на Трайчо Трайков

Комисията е открила несъответстие между доходите и имуществото за 2,4 млн. лева.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай.

Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Припомняме, според прокуратурата "БУЛБРОКЪРС" ЕАД са занижили цената на дяловете и от това са настъпили имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв.

Обявените тогава за продажба 51 512 броя акции, представляват 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД.

От своя страна обвиняемите подчертават, че сделката за продажба на EVN е получила одобрение както на Комисията за финансов надзор, така и на Агенцията за приватизация.