Карловският кмет Емил Кабаиванов получи присъда от 3 години с 4 години изпитателен срок за присвояването на почти 27 хил. лева европейски средства, като е лишен и от право да заема длъжността кмет за срок от 4 години, съобщава НоваТВ.

Кабаиванов е признат за виновен, че в периода 24 април 2013 г. - 30 април 2014 г., като кмет на Община Карлово, е присвоил общо 26 984,68 лв., собственост на Община Карлово.

Сумата е получено от общината по сключен договор между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Околна среда 2007-2013г.", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд за "Доизграждане и модернизация на ГПСОВ и канализационна мрежа в гр. Карлово".

Парите са му предоставени в това му качество и поверени да ги пази и управлява, като присвоените средства са предоставени на българската държава от Европейския съюз.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Пловдив. Ако присъдата бъде потвърдена и от Окръжния съд в Пловдив, Кабаиванов няма да може да се кандидатира за кмет на Карлово на предстоящите местни избори.

Обвиниха кмета на Карлово за длъжностно присвояване в особено големи размери

Обвиниха кмета на Карлово за длъжностно присвояване в особено големи размери

Прокуратурата е внесла в съда обвинителния акт

През април 2016 г. отложиха насроченото дело срещу кмета Кабаиванов в Карловския районен съд, поради отсъствие по болест на съдебен заседател. На 1 юни 2016 г. Карловският районен съд даде ход на делото.

Емил Кабаиванов, като зам.-председателят на СДС, ноември миналата година на национална конференция, посветена на програмните приоритети и подготовката за местни избори на партията той обясни, че не искат коалиция за местните избори с ГЕРБ, защото ще търсят самостоятелно явяване със самостоятелна листа.

Също през ноември 2018 г., Кабаиванов се обяви против закриването на митническото бюро в Карлово. В писмо до министъра на финансите Владислав Горанов той настоява при готвеното през 2019 година преструктуриране на Агенция "Митници", бюрото да бъде запазено.