Да бъде прекратен приемът на документи по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" по ПРСР 2014-2020 г. и спешно да промени условията за кандидатстване заради наложените ограничения. Това поиска от Земеделското министерство председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков.

Според него условията са дискриминационни и облагодетелстват само големите земеделски производители. Малките и средни фирми, и най-вече тези в полупланинските и планинските райони не могат да отговорят на правилата за кандидатстване за европейските средства. "Условията трябва да бъдат променени много бързо и мярката отново да бъде отворена за прием в рамките на един месец. Средствата са необходими на земеделските стопани в тази тежка криза в резултат на световната пандемия от COVID-19", каза Джиков. 

Въвеждат санкции за неизрядни фермери и арендатори

Въвеждат санкции за неизрядни фермери и арендатори

Близо 4500 земеделци имат договори за ползване на държавни земи

Вече има подадена жалба в Административен съд София-град за тази процедура. В нея се посочва, че в т.11.1 от Условията за кандидатстване е допустимо да получат подпомагане са само земеделски стопани, които към датата на подаване на проектното предложение са били регистрирани като земеделски стопани без прекъсване през последните 36 месеца.

Това изискване е дескриминационно и противоречи на условията на Програмата за развитие на селските райони (ПСРС), където като условия за допустимост на кандидатите са посочени единствено регистрацията по Закона за подпомагане на земеделските производители, приход от земеделие и минимален стандартен производствен обем от 8000 евро. Заради това ограничение не могат да кандидатстват стопаните, които са влезли в земеделието през последните 3 години, обясни Джиков.

 Танева предлага фермерите да използват собствени водоизточници за напояване

Танева предлага фермерите да използват собствени водоизточници за напояване

Предложението цели да стимулира земеделските производители

Според него ограничителни са и условията в критериите за методика и оценка на проектните предложения, пише в жалбата пред Административния съд. В приоритет №4 - Проекти, които допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване, 4.2 - Проектни предложения с включени инвестиции за напояване на селскостопански култури, отглеждани в земеделското стопанство, са предвидени 15 точки при оценяването на проектите в случаите, когато бенефициентите представят проекти с инвестиции в напоителни системи (за нови системи). За тях се предвижда водата да е осигурена от "Напоителни системи" за разлика от проекти с инвестиции в напоителни системи, които не използват вода от "Напоителни системи" ЕАД, за които бенефициентите ще получат 10 точки.

Над 1000 фермери поискаха помощ по Covid мярката за ден

Над 1000 фермери поискаха помощ по Covid мярката за ден

Срокът за подаване на заявления е 21 септември

Дружеството "Напоителни системи" ЕАД е със 100% държавна собственост и се управлява от Министерството на земеделието, храните и горите. С предвидените допълнителни точки на практика се създават изкуствени предпоставки и предимства на бенефициента, който е поощрен да използва като доставчик на услугата "Напоителни системи" ЕАД. Това е нарушение на чл. 107 от Договора за свободно движение на стоки (ДФЕС), като се явява на практика предоставяне на непозволена държавна помощ, като дружеството "Напоителни системи" ЕАД се поставя в по-благоприятно положение.

С подзаконов нормативен акт се създава условие за икономическа изгода, която "Напоителни системи" ЕАД нямаше да получи при нормални пазарни условия, т.е. в отсъствие на държавна намеса, категорични са фермерите. 

Помощ за земеделците ни

Помощ за земеделците ни

Подкрепа от ЕС

В обжалването на процедурата за кандидатстване има и допълнителни точки - фермерите са принудени да сключат договор за доставка именно с това юридическо лице. Отделно от това, "Напоителни системи" ЕАД е предприятие в затруднение по смисъла на законодателството в областта на държавните помощи и съществува забрана за предоставяне на държавна помощ под каквато и да е форма, освен за преструктуриране и оздравяване.

Това противоречи на основния принцип за равнопоставеност на кандидатите. "Напоителни системи" ЕАД няма действащи съоръжения, които обхващат територията на цялата страна, пише още в жалбата.