„Срещата беше неконструктивна и не бяха постигнати гаранции за отпадане на рестриктивната методика на НЗОК", заяви изпълнителният директор на „Пирогов" доц. Стоян Миланов след продължилата близо три часа среща с лекарите, здравния министър в оставка Десислава Атанасова и шефа на Здравната каса Пламен Цеков.

На излизане от болницата Атанасова посочи, че тя и шефът на НЗОК са поели ангажимент в четвъртък да се проведе извънреден Надзорен съвет на Касата, на който да бъдат разгледани бюджетите на болниците и горещите проблеми в сектора.

От „Пирогов" продължават да стоят зад исканията си, изложени в откритото им писмо преди дни. Припомняме, от болницата поискаха незабавната оставка на председателя на НЗОК д-р Пламен Цеков и целия Надзорен съвет с цел запазване на нормалния обем на работа, както и премахване на лимитите за дейност.

Шефът на болницата поясни, че засега са получили гаранции единствено, че ще им бъде платено само за януари и че „има известни гаранции за февруари".
Доц. Миланов изрази опасения дали медиците ще получат пари за надработеното и подчерта, че „Пирогов" не предлага екзотични услуги и че са най-натовареното и търсено лечебно заведение.

Десислава Атанасова изтъкна, че за миналата година „Пирогов" са получили 10.5 милиона от Министерство на здравеопазването и средства за капиталови разходи. Тя настоява държавните лечебни заведения да имат определен статут в Здравната каса, така че да бъде гарантирано, че всеки български гражданин ще получи необходимата медицинска помощ.
Атанасова потвърди, че в болницата се лекуват всички, без значение дали са осигурени или не, както и че лекарите са длъжни да им осигуряват необходимата помощ. Здравният министър в оставка изтъкна, че не си е променила позицията.

Шефът на Касата Пламен Цеков заяви от своя страна, че законодателят ще реши кой да сключва договори с НЗОК и кой не. „Има законова разпоредба, ще я спазваме", посочи той. По думите му 300-те болници ще си получат възнагражденията през януари. В четвъртък (когато е насрочен протестът на лекарите - бел.ред.) трябва да си получат парите по сметките.

Цеков продължава да държи на прогнозните параметри, тъй като според него прогнозите за много болници са се оказали верни.

Стана ясно, че в четвъртък ще има извънреден надзорен съвет на НЗОК по настояване на няколко големи болници, които са сигнализирали, че има разминаване с прогнозите, поясни Цеков. Той допълни, че проблемите ще бъдат обсъдени и ще се вземат решения по казусите.

Припомняме, от "Пирогов" първи протестираха срещу новата методика, по която се плаща от тази година на болниците. След тях своята остра позиция изразиха и лечебни заведения в Бургас и Пловдив.