На територията на всички държави-членки на европейската организация TISPOL ще се проведе полицейска операция за контрол на разрешената максимална скорост за движение. Ще се проверява и за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Операцията е по инициатива на TISPOL и ще се проведе от днес до 24 април, съобщават от пресцентъра на МВР.

От TISPOL отчитат, че във всички европейски държави са често явление нарушенията, които са свързани с превишаване на разрешената скорост. Отчита се също така, че са и най-сериозен фактор за причиняване на тежки пътнотранспортни произшествия и смърт по пътищата на Европа.

Страната ни не прави изключение. От силовото министерство подчертават, че засиленият контрол на скоростните режими е от важно значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите. Причината е, че голям процент от тежките пътни инциденти с голям брой убити и пострадали са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост.

Статистиката сочи, че през 2015 г. в страната този показател продължава да има най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. Над средното ниво в сравнение с държавите-членки на ЕС у нас са данните по фактора „неспазване на ограниченията на скоростта”.