Каталунската полиция и прокуратурата разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари с крайна цел - Барселона, съобщава испанският вестник "Ел Периодико".

Данни от докладите на службите в Каталуния сочат, че "съществува престъпна организация".

Според испанските власти от предполагаемата престъпна схема се облагодетелства бившият български модел Борислава Йовчева, чиято възможна връзка с Борисов се разследва. Йовчева и баща й имат участие в две фирми със седалище в Барселона - Numin Invest SL y EMA BGS SL, които са получили над 5 млн. евро от 2013 г. Тези суми са постъпили от "физически лица, които не пребивават в Испания", сочи разследването.

Службите в Каталуния са проучили данъчните декларации на Борисов, за да проверят дали, съгласно декларираното от него в българската хазна, той би могъл да е свързан с вложенията на тези две фирми. Заключението е, че според декларираните доходи, това не е било възможно.

Разследването е започнало през месец март 2019 г. Каталунската полиция е установила, че в испанската автономна област са били направени инвестиции за над 5 млн. евро, като парите са влезли в Испания чрез въпросните две фирми. Разследващите обаче не са открили данни бившият модел и нейният баща да разполагат със "законни доходи", чрез които двамата да поддържат водения от тях начин на живот.

На 20 март миналата година каталунската полиция е получила сигнал от българското гражданско движение "БОЕЦ", в който се съобщава за предполагаемата схема, съобщават от испанската медия.

От българското НПО твърдят, че Йовчева и семейството й живеят в луксозна вила и намекват за възможна връзка с българският министър-председател.

Според обвинението парите "са свързани с недекларирани фондове от страна на висши служители от българското правителство", сред които и самият Борисов.

По тази причина разследващите са разпоредили антикорупционните служби да разследват доходите, данъчните декларации, състоянието на кредитните карти и чековите книжки, както и други банкови данни на Борислава Йончева, нейния баща и още петима души.