Към днешна дата сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) причиняват 49% от смъртните случаи в Европа, като те са основна причина за смърт при жените на континента.

Инфарктът убива два пъти повече млади българи, отколкото французи. От инфаркт на миокарда у нас умират мъже на възраст между 35 - 44 г.

Докато заболеваемостта от инфаркт намалява, в сравнение от последните 12 години, броят на болните от мозъчен инсулт нараства катастрофално.

Това съобщи проф. Цветанка Кътова, председател на Дружеството на кардиолозите в България, на пресконференция по повод старта на Национална програма „Протекция", предаде zdrave.net.

Епидемиологично проучване на Европейското дружество по кардиология, проведено в 22 европейски страни, включващо и България, показва, че няма съществена промяна в тютюнопушенето, нараства броя на болните с артериална хипертония, диабет и наднормено тегло.

Наблюдава се обаче подобряване на вторичната профилактика с нарастване на приема на медикаменти.

Положителен факт е, че намалява нивото на холестерол, което се дължи на по-големия процент пациенти, приемащи статин, обясни проф. Кътова.

В проучването България се нарежда сред водещите страни с най-нисък процент хора, приемащи статини, респективно с най-висок холестерол, заема срединно място и по отношение на затлъстяването, честотата на артериалната хипертония и лечението й.

Друго проучване, проведено сред 3750 българи на възраст над 40 години, показва, че 64 % от анкетираните използват в погрешна дозировка и с неправилна честота аспирин за профилактика на сърдечносъдови заболявания.

Хората не правят разлика между видовете аспирин, каза д-р Веселка Гергова, специалист кардиолог в Александровска болница. Тя разясни, че само 36 % от тях приемат Аспирин Протект, който в дозировка от 100 мг., е подходящият медикамент за профилактика, защото предпазва сърцето и пази стомаха от механична увреда.

Анкетното проучване сочи, че най-често срещаните рискови фактори са артериалната хипертония (52,02%) и фамилната обремененост (53,78%).

Оказва се също, че българите не предприемат мерки за намаляване на сърдечносъдовия риск - 40 % пушат, 15,75 % спазват диети и едва 4,86 % спортуват.

На база самооценка 60 % от анкетираните обаче смятат, че са изложени на риск, съответно биха направили нещо за себе си, за да се предпазят, смята д-р Гергова.

От днес стартира информационният сайт http://www.protekcia.com/, част от Националната програма „Протекция.

Той предлага информация за сърдечно-съдовите заболявания, последствията и начините за диагностика и профилактика на риска от тях. Посетителите на сайта могат да си направят тест, с помощта на електронен калкуратор за изчисляване на сърдечносъдовия риск.

Други инициативи на програма „Протекция", които се провеждат съвместно с Дружеството на кардиолозите в България, са провеждане на акции за изследване на сърдечносъдовите рискови фактори.

Те ще се извършват от медицински консултанти в 53 аптеки с София, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас в началото на пролетта. Това съобщи д-р Станимир Хасърджиев, организатор на програмата. Той добави, че пациенти със съмнение за сърдечносъдов риск ще бъдат насочвани към мрежа от кардиологични кабинети за допълнителна консултация.

Стратегията на Европейското дружество по кардиология до 2010 г. е да намали смъртността от ССЗ с 40 %. За главни цели си поставя намаляване на холестерола до 5.00, кръвното налягане в категорията на младите хора да бъде под 140/90 и намаляване на пушачите с 1 % годишно.

Една от основните задачи на Българското дружество по кардиология е подписването на Европейската харта за Здраво сърце, която бе приета на 12 юни 2007 г. в Брюксел, отбеляза проф. Кътова.