Влакът, който който катастрофира след сблъсък с камион край Видин по-рано днес, се е движил с допустимата скорост.  Такова е заключението на експертите и следователите, съобщи bTV.  Видимостта е била намалена заради храстите и ударът е бил неизбежен.

Машинистите опитват да спрат влака, но е било твърде късно. Загинаха трима души, а други двама са по-тежко ранени. 

Звуковата и светлинна сигнализация към момента работят, но дали по време на инцидента по-рано са се задействали, ще стане ясно по-късно.

Огледите продължават и в момента. Движението на влакове от и за Видин е преустановено.

В композицията е имало 52-ма пътници.

На място загиват машинистите - на 47 и 57 години, както и шофьорът на камиона - на 44.

Огледът се извършва от представители на Националния борд за разследване на транспортни произшествия, както и от Националното следствие.

Трима загинали при катастрофа на влак и камион във Видин
Обновена

Трима загинали при катастрофа на влак и камион във Видин

На пострадалите пътници е оказана помощ

"Първият вагон, вследствие на удара и на динамичните отклонения е дерайлирал с двете талиги. Локомотивът не е дерайлирал", обясни инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на транспортни произшествия.

"По разпореждане на директора на Националната следствена служба е възложено екипът незабавно да започне всички действия по разследването - огледните действия, събиране на всички доказателства, възможно всички, за да може въз основа на тях впоследствие да се назначат експертизи и да се изяснят редица важни обстоятелства - касае ли се за човешка грешка, за някаква техническа неизправност", заяви Иван Тренчев, следовател в НСС.

Пътниците от влака са извозени с автобус до съседна гара. Само трима от тях са пострадали леко.

"Един мъж на 61 години с травма на гръден кош, съмнения за счупени ребра, и една жена, която отказа помощ, с травма на долната устна, ударени при спирането на влака в масичката", обясни д-р Илкова, ЦСМП-Видин.