Министър-председателят в оставка Кирил Петков извърши изненадваща проверка на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. Премиерът посети лично централата заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, който преди няколко дни не беше допуснат в предприятието и направи фрапиращи констатации във връзка с опита му да установи реалната ситуация в "Брикел", съобщиха от Правителствената информационна служба.

В рамките на днешната инспекция също бяха направени силно обезпокоителни констатации, въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. Министър-председателят посети мобилната станция за измерване на замърсяването на атмосферния въздух, като нивото на отчетения серен диоксид е било 5600 милиграма на кубичен метър, което според проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите. Стойността на измерените фини прахови частици е била 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3.

Заедно с премиера Кирил Петков и с вицепремиера Борислав Сандов в проверката се включиха представители на редица институции: РИОСВ - Стара Загора, РИОСВ - Хасково, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", Инспекцията по труда, Националният център по обществено здраве и анализ. От всички институции министър-председателят изиска подробни доклади и бърза реакция.

Премиерът Петков ще изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на "Брикел" и дали е налице връзка с бизнесмена Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред.

Вицепремиерът Сандов от своя страна изтъкна, че през последните шест години срещу ТЕЦ «Брикел» са изготвени 51 наказателни постановления. Голяма част от тях не са обжалвани на втора инстанция и Сандов допусна, че вероятно са написани умишлено така, че да падат в съда.

В неделя във видеоконферентен разговор пред Би Ти Ви той заяви, че със сигурност някои служители, включително от неговото ведомство са "били в подчинение" и са опъвали чадър. Затова той е извършил внезапно проверката и не е уведомил за нея никого, включително регионалното звено на МОСВ в Стара Загора.

ТЕЦ Брикел продължава да замърсява въздуха в Гълъбово

ТЕЦ Брикел продължава да замърсява въздуха в Гълъбово

Изпускането на непречистени газове и неорганизираните емисии от прах от цялата сграда се е превърнало в норма