Кирил Симеонов, задържан за убийството на финландеца Яри Салминен, сам е завел разследващите органи до мястото край екопътека Кладница, където между дърветата възнамерявал да изкопае дупка и да "загроби трупа" на убития от него на 9 октомври финландец.

Припомняме, обгорялото тяло на младия мъж бе намерено в землището на пернишкото село от пожарникари при потушаване на пожар в незаконно сметище край селото.

Съдия Николай Младенов подчерта, че обвиняемият е бил разпитан два пъти в качеството му като свидетел и е имал възможността да не отговаря на въпроси, които биха го уличили в дадено престъпление. Въпреки това той е отговорил на всички питания, които са насочили разследващите към него.

В подкрепа на обвинението са послужили и показанията на сестрата на Кирил - Татяна. Тя също дойде на днешното заседание в Софийски градски съд и докато конвоят го водеше, крещеше: "Держись, пожалуйста, держись!".

Опитите на адвокат Димитър Димитров да извади Кирил от следствения арест се оказаха безуспешни и съдия Младенов го остави зад решетките. Според него въпреки, че няма преки очевидци и свидетели на случилото се, към момента са събрани достатъчно доказателства, за да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.

Освен обосновано предположение за авторство на деянието, Младенов "засече" и реална опасност, ако пусне обвиняемият, той да извърши друго престъпление или да се укрие. В подкрепа на това свое твърдение е и фактът, че Кирил Симеонов има постоянен адрес в Пловдив, а в действителност живее с приятелката си в столичния квартал "Белите брези", на адрес, който не е предоставил на следователите.

В пледоарията си адвокат Димитров настоя клиентът му да бъде пуснат под домашен арест, като по този начин щял да е на разположение на разследващите по всяко време.

Защитникът изтъкна, че към момента няма достатъчно доказателства, които да уличават Симеонов в извършването на убийството. По отношение на съдебното му минало, Димитров заяви, че Кирил е осъждан два пъти през 2006 година - един път за притежание на дрога, а втория път - за кражба. По-късно обаче той бил реабилитиран по право.

От 2006 година срещу него няма висящо дело, няма криминални регистрации. Той е полагал обществено полезен труд и така е бил полезен на обществото, подчерта Даниел Димитров.

В опит за подкрепи защитната си теза той добави, че от месец март до 4 октомври 2012 година клиентът му е бил във Финландия и според него "след като се е прибрал на 4 октомври той не може да подготви такова тежко престъпление за такъв кратък период от време, предвид факта, че убийството е станало на 9-ти."

Самият Кирил Симеонов заяви пред съда, че иска да съдейства с каквото може и помоли да му бъде изменена мярката. Съдия Николай Димитров обаче беше безкомпромисен и го върна в ареста на "Г.М. Димитров". Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Софийски апелативен съд.