Съдът отложи за 17 юли делото срещу кмета на Хасково Георги Иванов по обвинение за получаване на подкуп по банков път от фирма "Дусман".
На следващото заседание трябва да се явят двама нови свидетели и двама, които днес не се появиха в съда, съобщи Haskovo.info.

Кметът Георги Иванов е обвинен, че през декември 2003 година е получил в банковата си сметка 5 000 лева от фирмата, снабдяваща с храна детските и социални заведения в община Хасково.

Според документи парите са дарение за предизборната кампания, но са преведени след вота. Градоначалникът е разбрал за тях едва миналата година и ги е върнал на фирмата заедно с начислените лихви.

По искане на защитата на следващото заседание по делото "Дусман" трябва да представи справка дали сумата от 5 000 лева е отчетена като спонсорство пред фирмата-майка в Германия, както и дали в годишния бюджет са били предвидени такива средства.

Междувременно преди началото на заседанието тази сутрин Георги Иванов и адвокатът му Розалина Апостолова са поискали отвод на наблюдаващия прокурор Петър Мидов по обвинението за безстопанственост по сделката с "Билла". Според Апостолова не е нормално всички преписки срещу кмета да са поверени на Мидов.

Според нея би трябвало обвинителят да бъде избиран на случаен принцип, а не по десетките преписки наблюдаващият прокурор да е един и същ. Това води до пристрастност, заяви адвокат Апостолова. Това е и причината за искания отвод. Другото, което прави впечатление е, че всички преписки и обвинения се активират около избори, допълни юристът.

Георги Иванов коментира изказванията на депутата Яне Янев за топ феодалите на България, където кметът е първи. В тях фигурира следният текст: "Отстъпени са права за строеж на фирмата на сестра му". Сега остава да докажем, че нямам сестра, което е факт, заяви Иванов и попита защо този човек не се занимава с министри, а с кметове и то успели.

По повод забавените документи, заради които вчера прокуратурата поиска отстраняването на градоначалника, той заяви, че често заради много проверки в общината не е възможно да бъдат предоставени отговори на въпросите на разследващите. Именно възпрепятстване на разследването бе мотивът за исканото отстраняване.

Георги Иванов няма да се кандидатира за депутат, но при всички случаи ще подкрепи някого, каза още той.