Постигнахме значим успех по едно значимо дело. Така градският прокурор Николай Кокинов коментира в сутрешния блок на БНТ осъдителната присъда срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина.

Вчера Софийски градски съд осъди на 4 години затвор ексшефката на НАП Мария Мургина. Толкова години лишаване от свобода поиска прокуратурата на предишното заседание по делото. На Мургина бяха повдигнати четири обвинения, като тя бе призната за виновна по две от тях.

Няма прокурор, който да не е доволен, когато съдът подкрепи исканията му. А това беше едно тежко дело, предвиди огромния обем информация, който беше събран, подчерта той и допълни: „Нека обаче не забравяме, че войната все още не е спечелена, тъй като има още две инстанции."

Той бе категоричен, че осъдителната присъда от 4 години го удовлетворява напълно.

Кокинов бе лаконичен в отговора си за това дали Софийски апелативен съд ще потвърди присъдата на градския съд: „Искрено се надявам с оглед на събраните доказателства, които все пак са в наша полза."

По повод появилите се коментари в пресата, че тази присъда идва в много удобен за страната ни момент, а именно само около месец преди от Брюксел да изпратят поредния си доклад за борбата с организираната престъпност в страната, Кокинов заяви: „Не може да ни тежи подобно нещо - който го е страх от мечки, не ходи в гората."

Той увери, че тази присъда няма абсолютно никаква връзка с очаквания евродоклад.

Градският прокурор изрази надежда, че днес ще бъде произнесена и още една осъдителна присъда - по делото срещу Александър Томов."Смята, че ще имаме осъдителна присъда, но не ме карайте да гадая дали тя щ бъде от 15 години, всичко зависи от съда."

Припомняме, срещу Александър Томов е повдигнато обвинение в източване на футболен клуб ЦСКА и на "Кремиковци", където той беше изпълнителен директор. Той е обвинен за длъжностно присвояване на над 36 млн. евро от ЦСКА, както и за ощетяване на металургичния комбинат с 29 млн. лева.

Заедно с Томов подсъдими са бившият изпълнителен директор на "армейците" Александър Гарибов, Иван Иванов и Божков Бонев.

Кокинов не беше много изчерпателен и по темата за разследването, което се води около изтеклите в публичното пространство телефонни разговори на шефа на Митниците Ваньо Танов.

Когато получим отговори, тогава ще ви информираме. Ние каквото е трябвало сме го направили", подчерта още той.

Прокурорът каза още, че се надява действията по установяване дали тези разговори са манипулирани да приключат в законоустановения срок от 2 месеца.

Няма да се правя на оракул - когато имаме отговори, ще ги дадем на обществото", поясни той.

По думите му прокуратурата прави всичко възможно това да стане колкото се може по-скоро, но в крайна сметка са зависими от чужди мнения - тези на експертите, които се нуждаят от технологично време за изготвянето на назначените експертизи.

Николай Кокинов бе категоричен, че върху прокуратурата не е оказван натиск от страна на изпълнителната власт.

Какво разбирате вие под натиск? Натиск може да се каже, че има от страна на медиите чрез дадени изявления, но да дойде някой и да ми каже направи така или онака - това просто няма как да се случи", каза той и заключи: „не съм говорил с никой от изпълнителната власт."