Думата провал е неудачна в случая, тъй като делото не е започнало все още. Така градският прокурор Николай Кокинов коментира в студиото на БиТиВи пускането на Алексей Петров под „домашен арест."

Ням някаква особена драма. Съдът прецени, че след толкова дълго задържане подходящата мярка е домашен арест, каза Кокинов.

Той изтъкна, че е разговарял с наблюдаващия прокурор по делото Костов и той го е уверил, че самото разследване ще приключи след пет седмици. Така той опроверга твърдението, изказано вчера от вътрешният министър Цветан Цветанов, че разследващите действия ще приключат до две седмици.

Запитан защо първо не са събрани доказателства, а след това да се извършва ареста Кокинов заяви: „Все още не е повдигнато окончателното обвинение срещу Петров. Доказателства има, спокойно. Събрани са 86 тома." Има писмени доказателства, гласни и веществени предполагам, че има, допълни още той.

Кокинов бе категоричен, че няма да коментира дело, по което няма обвинителен акт. Нека да не предизвестявам какво ще напишат колегите, подчерта той.

По думите му не му е известно какви експертизи се подготвят по делото. Освен това градският прокурор подложи на съмнение думите на Цветанов, че едва ли не съдиите са се произнесли за мярката на Алексей Петров, без да са прочели всичките 75 тома събрани материали по делото.

Относно появилата се информация, че Петров ще окаже натиск върху свидетелите градският прокурор бе категоричен: „Колегите ме увериха, че са взели всички мерки, за да го предотвратят."

По думите му вчера свидетели са разговаряли с наблюдаващите прокурори и са изразили опасения, че това може да стане.

Запитан как ще коментира думите на Алексей Петров, предадени от Явор Дачков след вчерашната им среща, че целта на акцията „Октопод" е била да се прикрие изчезването на голяма сума пари, за която носи отговорност носи Цветан Цветанов, Кокинов заяви: „Нямам никаква представа за какво става дума. Питайте Дачков."

По повод на въздушните проверки на НАП прокурорът каза, че няма никакъв проблем да се разучи финансовото минало на всеки от проверяваните.

За съжаление в момента няма механизъм, с който да бъде направено и затова се подготвят и промените в закона „Кушлев".

На въпрос как се избират имотите, които да бъдат подложени на проверка, градският прокурор изтъкна: „Скъпото, голямото, фрапиращото си личи. Вижда, че темата е болезнена след социалното разделение преди 20 години и затова ще я следим и тепърва ще излизат все по-фрапиращи неща."

Николай Кокинов коментира и едни от най-известните в медийните среди у нас дела.

Що се отнася до делата срещу Валери Цветанов - за извършени заменки; бившият военен министър Николай Цонев, Тенчо Попов, прокурорът бе категоричен, че няма разколебаване, събрани са необходимите доказателства, разпитани са свидетели.

По думите му делото срещу Веселин Георгиев - Батко е на финалната права.

В заключение той подчерта, че най-големият успех на прокуратурата в последните години е, че си е върнала доверието на хората.