През последната година Агенция "Митници" е задържала повече от 50 мулета (наркотрафиканти) по границите на страната. Toва заяви пред журналисти Стефан Бакалов, началник на отдел "Борба с наркотрафика" в отговор на въпрос на News.bg как Агенция "Митници" противодейства на така наречените мулета на наркотици, освен на традиционното задържане на наркотични вещества на границите. Коментарът си той направи, след като участва в отбелязването на Деня на червената панделка, провел се на летище "София".

Той обясни, че мулетата на наркотици са социален проблем, защото хората, които се съгласяват да пренасят наркотични вещества, са хора, които са принудени по една или друга причина - взели са пари на заем или са любители на казината. 90% от мулетата, които са задържани са любители на казина, отчете Бакалов.

Той изтъкна, че един от най-разпространените наркотици е марихуаната, която обаче отключва психози. В момента в глобален мащаб има масова употреба и търговия на марихуана, посочи Бакалов. Наркотичните вещества са сериозен проблем, който засяга държавата, народните представители и бизнесът. Тези хора трябва да се замислят дали не отворихме кутията на Пандора и докъде може да стигне разпространението на наркотичните вещества, предупреди Стефан Бакалов.

Той обясни, че употребата на наркотични вещества в днешно време е достигнала епидемиологични размери в световен размер. Наркотиците, които се употребяват в днешно време са в пъти по-силни и токсични от тези наркотични вещества преди време. Сегашната марихуана, която се разпространява по улиците е генномодифицирана и е в пъти по-мощна и силна. Част от марихуаната се пръска със синтетика, което е смъртоносно. Ако навремето хората са се напушвали и са били в еуфория, в днешно време марихуаната е смъртоносна дори и при първото дръпване, предупреди Бакалов. От думите му стана ясно още, че марихуана се произвежда във всяка една държава в света, включително и в България. Когато обаче става въпрос за залавяне на пратки по границите, става въпрос за транзитни пратки с наркотици.

Над половин милион души умират годишно от предозиране с дрога

Над половин милион души умират годишно от предозиране с дрога

Борбата с наркотиците изисква кураж от младите хора, които да кажат "Не"

Бакалов призова още производителите на наркотици дали още повече не отварят кутията на Пандора с производството на наркотици, защото по този начин вредят на други деца. Ако те имат деца, как ще им обяснят вечер, докато вечерят, че техният бизнес пречи или убива други деца, запита Бакалов.

Той изтъкна, че наркодилърите се възползват от децата, защото са прекалено доверчиви. Много от децата са запознати обаче с тези опасности, добави Бакалов. Наркотрафикантите са изключително изобретателни, като търсят невъзможни и невероятни начини за трафикиране на наркотици, а чрез дипломатически пратки не е прецедент. Агенция "Митници" и ГДБОП са имали успех в разбиването на група за синтентични наркотици в различни дипломатически представителства.

За разпространението на фентанил в България, Бакалов коментира, че случаите на фентанил в България са малко. Фентанилът и производните му като карфентанил и останалите фентанили са много мощни токсични вещества, които докарват хората до фатален край. Повече от 100 000 души са починали в САЩ миналата година от свръхдоза, като 80 000 от тях са от фентанил. Фентанилът настъпва към Европа и агенция "Митници" постоянно организира среща с деца, за да обяснява какви са последиците от употребата на наркотични вещества. България е едно от последните места по употреба на дизайнерски наркотици.

Агенция "Митници" задържала 7 500 кг наркотици от началото на 2023 г.

Агенция "Митници" задържала 7 500 кг наркотици от началото на 2023 г.

Марихуаната е най-често задържаният наркотик на границите