Конституционният съд - КС отхвърли като неоснователно искането на БСП (шестдесет и шест народни представители) за обявяване на наредбата за държавния бюджет за 2018 като противоконституционна.

На своя уебсайт КС цитира чл. 6, ал. 1, Раздел II, т.1.2. "Субсидии и други текущи трансфери"от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. Решението е прието единодушно с 11 гласа.

Припомняме, през декември 2017 г. ПГ на "БСП за България" внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет. Според социалистите Конституцията е нарушена с позволяването на трето гласуване на бюджета.

"Нарушен е чл.88 от българската Конституция, където ясно е разписано как се приема всеки закон - на две четения. Искаме процедурата по приемането на Закона за държавния бюджет да бъде обявена за противоконституционна", коментира тогава зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев.

БСП дава приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд

БСП дава приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд

Цялата процедура е противозаконна

"Трябва да защитим честта и достойнството на българския парламент, няма да се обръщаме за помощ към държавния глава. Сами ще извървим този път", коментира в началото на декември зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев в отговор на въпрос дали БСП ще се обърне към президента Румен Радев да наложи вето на Закона за държавния бюджет.

"Веднъж завинаги трябва да се разбере, че България е парламентарна република. Правителството е избрано от парламента и то служи на народа", обясни тогава той.