3.3% е контрабандата на цигари за третото тримесечие на 2019 г. Това е нов рекорд на ниско ниво спрямо предходните отчети.

Това стана ясно на конференция, на която бе представен анализ на незаконната контрабанда на цигари, който се прави на всяко тримесечие.

Проучването се прави от независима агенция по методологията на празните опаковки в 20 града.

Най-голям дял от контрабандните цигари има марката "Карелия" - 13.1%, най-голям дял фалшиви продукти са намерени от цигарите "Мурати" - 4.3%.

Следват "Мерилин", "Палмал", "Оме", "Давидов", "Марлборо", "Ротманс".

Последните месеци са засечени точно такива нелегални цигари, заради разбитата фабрика на 4 юли фабрика в Пловдив. Засечени са и нелегални цигари с гръцки надписи, които са били предназначени за гръцкия пазар.

Най-голяма е контрабандата през третото тримесечие в Плевен - 7.1, следват Перник, Хасково, Стара Загора, а в Габрово, Ямбол, Враца, Шумен, Габрово и Ямбол нивата са много ниски, вече с нулева незаконна търговия.

Високи нива на контрабанда има в граничните градове - Свиленград - традиционно високо ниво - 35%. В Кюстендил има леко увеличение.

"България е на доброто дъно на таблицата", похвалиха се службите.

Вътрешният министър Младен Маринов дори се пошегува: "Притеснява ме, че сме много близо до нулата и всяко едно качване ще е минус за институциите. Ако свалим резултатите, ще трябва да започнем да се обясняваме защо се вдига контрабандата", каза той.

По думите службите са създали вакуум в среда, в която налягането е по-голямо и ако не се държи, много бързо ще влязат незаконно цигари.

"Ежедневно се отблъскват такива напъни и обменяме информация с нашите съседи", каза още Маринов, уточнявайки, че проблемните зони са градовете, които са в близост до границите.

В тази връзка председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров - Ревизоро каза, че е предложил да се увеличи цената на цигарите с 10-12 ст., но това не е било прието.

"Трябваше да увеличим цигарите, тази година няма увеличение и следващата година няма да има. Но трябва, за да не се получи както при Симеон Дянков, за съжаление така ще се получи и при нас - ще поискат да направим 140-150 евро минимална цена", каза той.

Шефът на Митниците Георги Костов отбеляза, че приходите от акцизи имат ръст 7.7%, а сумата от тях е със 150 милиона над планираните в бюджета в началото на година.